17:39 13.12.2018

УПЦ (МП) вважає порушенням канонів літургію представника Константинополя в Андріївській церкві

2 хв читати
УПЦ (МП) вважає порушенням канонів літургію представника Константинополя в Андріївській церкві

Представник Константинопольського патріархату єпископ Едмонтонський і Західної єпархії Іларіон (Рудник) відправив літургію в Андріївському храмі м. Києва без благословення глави Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Онуфрія, це слід кваліфікувати як порушення канонів, заявили у відділі зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП).

"Звершення будь-яких богослужінь, а також вчинення інших дій будь-яким архієреєм на канонічній території іншої єпархії без дозволу місцевого єпископа суворо заборонене низкою канонічних правил", - йдеться в заяві, поширеній у четвер.

Там також наголосили, що УПЦ (МП) не визнає поширення юрисдикції Константинопольського патріархату на територію України. "Таким чином, згадані дії Константинопольського патріарха взагалі, і дії єпископа Іларіона зокрема, слід розцінювати як антиканонічні і такі, що ведуть до поглиблення конфлікту", - заявили в УПЦ (МП).

Крім того, як зазначено в коментарі, Андріївська церква не належить до території посольства жодної країни, тобто не є посольським храмом, до якого можна було б застосувати принцип екстериторіальності.

В УПЦ (МП) також вважають, що попри те, що Андріївська церква належить державі, її використання у богослужебних цілях представниками інших помісних православних церков має регламентуватися церковними правилами, а не лише домовленостями з державною владою.

"Блаженніший митрополит Онуфрій є канонічним єпископом м. Києва і має всю повноту архієрейської влади. Тому, навіть якщо прийняти точку зору Константинопольського патріархату, що Україна нібито є тепер уже його канонічною територією, то Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій залишається, і сам патріарх Варфоломій визнає його канонічним митрополитом Київським. Отже, навіть із точки зору канонічної логіки Константинопольського патріархату, самовільно звершену ієрархом цієї церкви сьогодні літургію в м. Києві слід кваліфікувати як однозначне порушення канонів і порядку церковного життя", - заявили у відділі зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП).

Раніше цього дня в Андріївській церкві в Києві розпочалася перша архієрейська літургія в нещодавно відновленій ставропігії Вселенського патріархату в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА