15:12 15.12.2018

У Києві проходить об'єднавчий православний собор – Цеголко

2 хв читати
У Києві проходить об'єднавчий православний собор – Цеголко

У Києві в храмі св. Софії проходить об'єднавчий православний собор, на якому, як очікується, церковні ієрархи заснують Помісну православну автокефальну українську церкву, затвердять її статут і оберуть предстоятеля.

"У Святій Софії відбувається собор, який створює єдину помісну українську православну церкву", - повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко на сторінці в соцмережі Фейсбук в суботу вдень.

Запрошення взяти участь в Об'єднавчому соборі архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та Української православної церкви (Московського патріархату) раніше направив Вселенський патріарх Варфоломій.

Очікувалося, що в соборі візьмуть участь 192 делегати з правом голосу (з кожним архієреєм на Об'єднавчий собор прибудуть дві людини: клірик і мирянин).

Об'єднавчий собор має затвердити Статут Православної церкви в Україні. За інформацією радника президента України Ростислава Павленка, пропозиції до Статуту, які сформулював Синод Вселенського патріархату на основі положень Томосу про автокефалію, учасникам собору представлять до обговорення екзархи Вселенського патріарха.

Проект Статуту майбутньої помісної церкви раніше розглянула комісія представників православних церков України, яка здійснює підготовку об'єднавчого собору. "Ми пройшлися проектом статуту, запропонованим Синодом Вселенського патріархату. Дискутували, деякі речі збережено, деякі – змінено, кілька відкинуто", - сказав глава інформаційного управління УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Собор також обере предстоятеля Православної церкви в Україні. Згідно з наявною у агентства "Інтерфакс-Україна" інформацією, голосування за кандидатів на верховенство в помісній церкві буде таємним і відбудеться в два етапи.

Обраному на соборі предстоятелю Православної церкви в Україні 6 січня 2019 року на Фанарі після співслужіння божественної літургії Вселенський патріарх Варфоломій передасть Томос про автокефалію.

Формат проведення собору, за рішенням підготовчого оргкомітету, закритий, тому представники ЗМІ не будуть допущені на територію заповідника "Софія Київська" і до самого собору Святої Софії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА