16:15 17.12.2018

Верховний суд анексованого Криму отримав перші апеляції на арешт українських військовополонених моряків

2 хв читати
Верховний суд анексованого Криму отримав перші апеляції на арешт українських військовополонених моряків

Так званий Верховний суд (ВС) окупованого Росією Криму планує 19 грудня розглянути перші п'ять апеляційних скарг захисту на арешт військовополонених моряків з трьох кораблів ВМС України, захоплених російськими силовиками 25 листопада в районі Керченської протоки.

"Розгляд призначено на 19 грудня", - сказав представник "суду" журналістам. Захист просить скасувати рішення про арешт всіх 24-х українців і відпустити їх.

Адвокати, які брали участь 27-28 листопада у засіданнях з обрання морякам запобіжного заходу, оскаржили рішення про взяття їх під варту до 25 січня 2019 року, повідомив раніше "Інтерфаксу" Микола Полозов, який представляє інтереси одного з українських військових моряків.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Українські судна прямували з Одеси до Маріуполя. Після захоплення буксир і катери відконвоювали до Керчі.

24 українців на захоплених суднах ВМС ЗСУ заарештували за рішенням судів Сімферополя і Керчі (анексувати Росією Крим) до 25 січня 2019 року.

Пізніше військовополонені моряки були етаповані до москвовського СІЗО "Лефортово", а троє поранених під час обстрілу суден російськими силовиками - до медблоку слідчого ізолятора "Матросская тишина".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Українські моряки на допитах у ФСБ РФ відмовляються свідчити і наголошують, що вони - військовополонені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА