15:52 18.12.2018

У ЄК поки що не готові дати оцінку ситуації з протестами в Угорщині, закликають не застосовувати насильство

2 хв читати
У ЄК поки що не готові дати оцінку ситуації з протестами в Угорщині, закликають не застосовувати насильство

У Європейській комісії уважно спостерігають за останніми подіями в Угорщині, заявила у вівторок на прес-конференції в Брюсселі офіційний представник ЄК Міна Андрєєва.

"Але я не даватиму оцінку розвитку ситуації на цьому етапі", - сказала прес-секретар у відповідь на прохання прокоментувати те, що відбувається в цій країні Євросоюзу.

"Є свобода вираження думок, свобода маніфестації, але ці свободи мають завжди втілюватися мирним чином. Насильство ніколи не є рішенням, ніколи не може бути способом вираження своєї точки зору", - відповіла М.Андрєєва на додаткове запитання.

17 грудня повідомлялося, що протестувальники в Будапешті вчинили спробу прориву до офісу громадського телебачення MTVA.

Два незалежних парламентарія Акош Гадгази та Бернадетт Сель, що беруть участь у протестах, оприлюднили відеозапис, на якому зображено співробітників охорони офісу MTVA в Будапешті, що заважають їм потрапити всередину.

Парламентарії зазначають, що намагалися пройти до будівлі телеканалу для передання в ефір петиції про скасування нововведень до трудового законодавства.

Після невдалої спроби проникнути до офісу телеканалу протестувальники звернулися до поліції.

У ніч на понеділок у Будапешті відбулася чергова акція протесту проти дій уряду Віктора Орбана, зокрема проти низки положень нещодавно ухваленого трудового законодавства. Ця акція стала вже четвертою за останній тиждень.

Учасники акції висловлюють своє невдоволення законом, що передбачає збільшення кількості допустимих понаднормових годин до 400 на рік. Протестувальники називають його "рабським законом".

Крім того, акції відбуваються і на знак протесту проти ухваленого минулого тижня закону про створення нових судів в адміністративних справах, які перебуватимуть під контролем уряду країни. До повноважень нових інстанцій входитиме розгляд питань, пов'язаних із виборчим процесом, протестами та корупцією. Критики цієї ініціативи вважають, що уряд намагатиметься призначати суддів, лояльних керівництву країни.

Спостерігачі зазначають, що такі демонстрації в Угорщині нагадують акції протесту руху "Жовті жилети" у Франції, які тривають вже більше ніж місяць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА