11:54 20.12.2018

Україна має намір запустити роботу ВАКС і завершити аудит НАБУ до липня 2019 року - меморандум з МВФ

3 хв читати
Україна має намір запустити роботу ВАКС і завершити аудит НАБУ до липня 2019 року - меморандум з МВФ

Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити прозорий процес відбору кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і запустити його роботу до кінця червня 2019 року, а також виконати аудит Національного антикорупційного бюро України до липня, зазначено в меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ), що має в розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

"Украй важливо, щоб нові антикорупційні інститути - Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Вищий антикорупційний суд (ВАС) - зберегли свою незалежність і доброчесність, щоб забезпечити ефективні та надійні розслідування, звинувачення і судовий розгляд справ про корупцію на високому рівні", - зазначено в меморандумі про економічну та фінансову політику.

Українська влада зобов'язалася докласти "всіх зусиль, щоб забезпечити незалежність і доброчесність цих установ і усунути недоліки в системах декларації активів".

Зокрема, українська сторона зобов'язалася запустити в дію Вищий антикорупційний суд (ВАКС) і забезпечити прозорий процес відбору кандидатів у судді ВАКС.

До кінця квітня 2019 року після номінації кандидатів Вищою радою правосуддя щонайменше 35 антикорупційних суддів будуть призначені у ВАКС відповідно до закону №2018/2447 і відповідно до правил і порядку, що гарантують об'єктивність і прозорість процесу (що є структурним маяком).

"Ми очікуємо, що ВАКС розпочне свою діяльність до кінця червня 2019 року, і ми забезпечимо відповідні ресурси для його роботи, зокрема кадрове та інформаційне забезпечення, безпеку будівель і персоналу, а також те, що всі корупційні провадження, що підпадають під юрисдикцію ВАКС, буде передано з інших судів, відповідно до закону", - зазначено в меморандумі.

Щодо діяльності НАБУ, то, згідно з меморандумом, зовнішній аудит Нацбюро здійснюватиме група шанованих експертів із міжнародним досвідом, а технічне завдання для проведення такого аудиту буде розроблено в консультації з фахівцями МВФ.

Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити аудиторів НАБУ достатніми ресурсами для завершення аудиту.

"Згідно з цими рамками, звіт про аудит буде остаточно завершено до кінця липня 2019 року й додано до наступного звіту НАБУ (структурний маяк)", - зазначено в меморандумі з МВФ.

Також у документі наголошено, що до кінця червня 2019 року Верховна Рада ухвалить законодавчі акти, спрямовані на посилення повноважень НАБУ, зокрема дозвіл на негласні дії, зняття інформації з каналів зв'язку, доступ до комп'ютерних систем тощо.

У меморандумі зазначається, що до кінця грудня 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечить НАБУ прямим і безпечним електронним доступом до повних майнових декларацій усіх осіб, які підпадають під підслідність НАБУ.

Також Нацагентство з протидії корупції має змінити форму електронної декларації, щоб полегшити ідентифікацію шляхом забезпечення критеріїв онлайн-пошуку та публікації року й місяця народження політично значимих осіб (англ. politically exposed persons, PEP).

У документі передбачається також, що Міністерство юстиції України підготує дослідження з юридичних і практичних кроків, необхідних для передання Національному антикорупційному бюро України відповідальності за перевірку електронних декларацій майна осіб, які перебувають у підслідності НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА