13:48 20.12.2018

ВР зобов'язала УПЦ (МП) зазначити в назві приналежність до РПЦ

2 хв читати
ВР зобов'язала УПЦ (МП) зазначити в назві приналежність до РПЦ

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон, який зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) в своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний проект закону (№5309) про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій за основу і в цілому підтримали 240 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни.

Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана в своїй статутній назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташовується за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Це зобов'язання застосовуватиметься за кількох умов. Якщо в статуті релігійної організації в Україні зазначено входження її до структури іншої організації з центром за межами країни.

Якщо в статуті зарубіжної релігійної організації з центром у державі-агресора зазначено, що до її структури входить діюча на території України релігійна організація, а також що її статутні органи управління ухвалюють рішення в канонічних та організаційних питаннях, які є зобов'язальними для релігійної організації на території України .

Крім того, в назві доведеться зазначити приналежність до релігійного центру за кордоном, якщо керівники релігійної організації в Україні в обов'язковому порядку входять до статутних органів управління зарубіжної релігійної організації, згідно з її статутом, з правом вирішального голосу.

У перехідних положеннях до закону зазначачено, що священикам, проповідникам релігійної організації, яка підпадає під дію цього документа, обмежать доступ до військових частин і з'єднань Збройних сил України та інших військових формувань у місцях їхньої дислокації.

Закон набуде чинності з моменту його оприлюднення.

І якщо релігійна організація, яка підпадає під дію закону, протягом чотирьох місяців із цього дня не внесе зміни до своєї офіційної назви і не подасть відповідні відомості на реєстрацію, її статут втратить силу в частині, яка визначає повну офіційну назву такої організації.

Після набуття чинності законом центральний орган виконавчої влади, який реалізовує державну політику в сфері релігії, має здійснити релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо буде встановлено обставини, що регулюються цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання "Урядовий кур'єр" поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

Наразі офіційна назва Української православної церкви, що перебуває в канонічному єднанні з Московським патріархатом, - Українська православна церква (УПЦ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА