17:09 20.12.2018

В УПЦ (МП) просять Порошенка ветувати ухвалений ВР закон про перейменування церкви

2 хв читати
В УПЦ (МП) просять Порошенка ветувати ухвалений ВР закон про перейменування церкви

В Українській православній церкві (Московського патріархату) звертаються до президента України Петра Порошенка з проханням застосувати право вето до закону, що зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

"Вважаємо цей закон антиконституційним і маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Звертаємося до президента України застосувати до цього закону право вето", - йдеться в заяві юридичного відділу УПЦ (МП) у зв'язку з ухваленням Верховною Радою законопроекту №5309.

У юрвідділі стверджують, що цей документ порушує право на свободу віросповідання та "дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України", які належать до УПЦ (МП), а також не відповідає Конституції України, Загальній декларації прав людини та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

"Україна є світською державою, що унеможливлює встановлення на законодавчому рівні якихось переваг або обмежень для тих чи інших релігійних об'єднань. А примушування Української православної церкви до зміни свого найменування є нічим іншим, як втручанням у її діяльність, що може призвести до непередбачуваних наслідків у суспільстві", - йдеться в заяві.

Верховна Рада в четвер, 20 грудня, ухвалила в цілому закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ). Відповідний проект закону (№5309) про внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій за основу і в цілому підтримали 240 народних депутатів.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана у назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій уже підписав ухвалений закон і направив його на підпис президенту.

Закон набуде чинності з моменту його опублікування. Після набуття чинності законом центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері релігії, має провести релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо буде встановлено обставини, регульовані цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання "Урядовий кур'єр" поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА