16:23 21.12.2018

Відпрацьовується версія нападу на Гандзюк через її активну позицію щодо незаконної вирубки лісу, підозрюються 7 фігурантів справи - СБУ

3 хв читати
Відпрацьовується версія нападу на Гандзюк через її активну позицію щодо незаконної вирубки лісу, підозрюються 7 фігурантів справи - СБУ

Правоохоронці відпрацьовують версію нападу на активістку, радника мера Херсона Катерину Гандзюк через її активну громадянську позицію щодо викриття посадових осіб Херсонської області, причетних до незаконної вирубки лісу, зазначають у Службі безпеки України.

"Співробітники Головного слідчого управлінням СБ України провели невідкладні слідчі дії у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства Катерини Гандзюк. Правоохоронці, зокрема, відпрацьовують одну зі слідчих версій стосовно вчинення злочину над потерпілою у зв’язку з її активною громадською позицією щодо незаконної вирубки лісу на території Херсонщини та викриття причетних до цієї злочинної схеми посадових і службових осіб органів влади та місцевого самоврядування Херсонської області", - йдеться в повідомленні СБУ на сторінці у Facebook у п'ятницю.

За інформацією спецслужби, в рамках досудового розслідування правоохоронці встановили, що на території Голопристанського, Олешківського та інших районів Херсонської області "за сприяння посадових і службових осіб органів влади та місцевого самоврядування здійснюється незаконна вирубка лісів та зелених насаджень з метою продажу деревини та отримання протиправного прибутку".

У СБУ зазначають, що факти масової вирубки лісу маскуються під санітарну рубку пошкоджених від пожеж дерев, тож деревина легалізується для подальшого перепродажу.

"Наразі оголошено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ст. 115 Кримінального кодексу України семи фігурантам справи", - інформують у СБУ.

Як повідомлялося, 3 грудня Ю.Луценко заявив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів нападу на К.Гандзюк, яке призвело до її смерті. "В цьому процесі вже оголошено про підозру помічникові одного з народних депутатів, і думаю, що найближчим часом ми оголосимо ще кілька підозр, які остаточно покажуть коло осіб, причетних до замовлення, організації та виконання цього злочину", - сказав він.

Ю.Луценко зазначив, що є "кілька десятків версій" цього злочину, але наразі слідство сходиться на тому, що знайдено основну версію. "І ми бачимо мотив - це активність Гандзюк проти однієї з великих корупційних схем місцевої влади. І всіх, хто замовив це вбивство, хто його організовував, ми встановили", - наголосив генпрокурор.

31 липня 2018 року вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але згодом перевели до медзакладу Києва.

Затримано п'ятьох підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, зокрема чоловіка, якого зафіксували камери відеоспостереження як покупця сірчаної кислоти.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення).

6 листопада Верховна Рада підтримала постанову про створення ТСК для розслідування відомостей про напад на К.Гандзюк та інших громадських активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова та Тетяна Ніколаєнко оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства К.Гандзюк - ним є помічник народного депутата Миколи Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 5 листопада М.Паламарчук заявив, що не причетний до нападу на К.Гандзюк, і 6 листопада звільнив І.Павловського; потім останнього затримала СБУ. 12 листопада суд обрав І.Павловському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА