14:42 22.12.2018

Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ (МП)

3 хв читати
Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ (МП)

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

Як повідомляється на офіційному сайті глави Української держави в суботу, йдеться про схвалений ВР 20 грудня закон "Про внесення змін до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назв релігійних організацій, які входять до структури релігійної організації, керівний центр якої розташований за межами України в державі, яку законом визнано такою, що вчинила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України".

"Люди мають конституційне право вільного вибору віросповідання. Зазначені зміни до закону створюють кращі умови для реалізації такого права для тих, хто вирішуватиме, до якої православної юрисдикції належати… Чи то до новоствореної автокефальної Православної церкви України, чи то до тієї церкви, яка наполягає на збереженні свого зв’язку і залежності від РПЦ", - зазначив П.Порошенко, підписуючи закон.

Президент зазначив, що "вибір легше робити, коли всі речі названо своїми іменами". "Реалізація закону дасть громадянам усю повноту інформації", - наголосив він.

За словами П.Порошенка, зміни до закону дотримуються принципу свободи віросповідання і рівності всіх конфесій, ніякого обмеження конституційних прав громадян не буде.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня прийняла в цілому закон, який зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві зазначити приналежність до РПЦ. Відповідний законопроект №5309 за основу і в цілому підтримали 240 народних депутатів.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана у назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій уже підписав ухвалений закон і направив його на підпис президенту.

В УПЦ (МП) звернулися до президента України П.Порошенка з проханням застосувати право вето до цього закону. "Вважаємо цей закон антиконституційним і маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Звертаємося до президента України застосувати до цього закону право вето", - йдеться в заяві юридичного відділу УПЦ (МП).

Закон набуде чинності з моменту його опублікування. Після набуття чинності законом центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері релігії, має провести релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо буде встановлено обставини, регульовані цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання "Урядовий кур'єр" поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА