09:13 24.12.2018

Тижневе падіння Dow Jones і Nasdaq стало максимальним з 2008 року

3 хв читати
Тижневе падіння Dow Jones і Nasdaq стало максимальним з 2008 року

Американські фондові індекси продемонстрували значне зниження в п'ятницю і за підсумками тижня в цілому на тлі припинення роботи уряду США і даних про ВВП, що опинилися слабкіше очікувань.

Для Dow Jones Industrial Average і Nasdaq тижневе падіння стало найбільш різким з 2008 року - 6,9% і 8,4% відповідно, Standard & Poor's 500 втратив за п'ять сесій 7,1%. При цьому в п'ятницю Nasdaq повернувся до "ведмежого" тренду - падіння з серпневого піку досягло 21,9%, S&P 500 і Dow Jones теж близькі до цієї зони, пише MarketWatch.

Обсяг торгів на ринку акцій США в п'ятницю був максимальним з серпня 2011 року. Трейдери готувалися до недовгих різдвяних канікул: в понеділок сесія буде скороченою, у вівторок американські біржі закриті.

На початку торгів підтримку ринку подавали сигнали про можливість нових стимулів в Китаї в 2019 році, включаючи зниження податків і деяке пом'якшення грошово-кредитної політики. За підсумками важливої економічної наради вищого керівництва КНР було також оголошено, що в наступному році Пекін збереже курс на підвищення відкритості економіки і ринків для іноземних інвесторів. Однак цих новин виявилося недостатньо, щоб компенсувати негатив всередині США.

На думку аналітиків, падіння міг посилити чотириразовий "відьомський день": в третю п'ятницю березня, червня, вересні та грудні одночасно закінчуються терміни ф'ючерсів і опціонів на фондові індекси, опціонів і ф'ючерсів на акції, що зазвичай підвищує волатильність. За даними BMO Capital, з 1990 року в такі тижні S&P 500 втрачав в середньому 3,1%. У минулу п'ятницю також проходила ребалансування S&P 500.

Остаточна оцінка зростання американської економіки за третій квартал виявилася слабкішою очікувань - 3,4% в перерахунку на річні темпи. Раніше повідомлялося про зростання на 3,5%, і експерти не очікували перегляду.

Замовлення на товари тривалого користування підвищилися в листопаді на 0,8% в порівнянні з попереднім місяцем.

Президент США Дональд Трамп в п'ятницю продовжував наполягати на необхідності збудувати стіну на кордоні з Мексикою, погрожуючи призупинити роботу уряду, якщо демократи Сенату проголосують проти законопроекту про тимчасове бюджеті, який включає $ 5,7 млрд на її зведення.

Робота частини американських федеральних установ була припинена в 00:00 (7:00 за київським часом) 22 грудня, вже після завершення п'ятничних торгів. Поки неясно, коли уряд відновить роботу, є ймовірність, що це відбудеться вже в новому році. У список відомств, на які в бюджеті США не вистачило коштів, входять в числі інших міністерства фінансів, юстиції, Держдепартамент, а також ФБР, митна і прикордонна служби.

Ще одним негативним сигналом, на думку аналітиків, є відхід з уряду міністра оборони США Джима Меттіса, який подав у відставку через незгоду з рішенням президента вивести війська з Сирії.

Акції найбільшого виробника спортивних товарів в світі Nike Inc. подорожчали більш ніж на 7,2% на торгах у Нью-Йорку, оскільки звітність компанії за другий фінквартал покращилася після річного спаду і перевершила всі очікування ринку.

Ціна акцій PepsiCo знизилася на 0,7%. Глава північноамериканського підрозділу Алберт Кері піде у відставку в кінці березня 2019 роки після трьох років на цій посаді. PepsiCo North America очолить Вівек Санкаран, який зараз є операційним директором Frito-Lay в тому ж регіоні.

Курс цінних паперів фармкомпанії Perrigo Co. звалився майже на 30%. Влада Ірландії зажадали з неї 1,64 млрд євро недоплачених податків.

Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів 21 грудня упав на 414,23 пункту (1,81%), до 22445,37 пункту.

Standard & Poor's 500 опустився на 50,80 пункту (2,06%), до 2416,62 пункту.

Nasdaq Composite втратив 195,41 пункту (2,99%) і склав 6332,99 пункту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА