11:06 25.12.2018

УПЦ (МП) має намір звернутися до Конституційного Суду з огляду на закон про її перейменування

2 хв читати
УПЦ (МП) має намір звернутися до Конституційного Суду з огляду на закон про її перейменування

В Українській православній церкві (Московського патріархату) мають намір оскаржити в Конституційному Суді закон, що зобов'язує УПЦ (МП) в своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

"Ми маємо намір захищати свої права всіма законними способами. Ми направили звернення до президента України - застосувати право вето, але, як ми бачимо, він таким правом не скористався... Оскільки має місце порушення конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного Суду", - наводить слова керівника юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрея Олександра Бахова сайт синодального інформаційно-просвітницького відділу церкви.

О.Бахов також заявив, що "після набуття чинності цього закону та початок його реалізації на практиці, дасть нам більш широке розуміння правозахисних дій".

Як повідомлялося, 22 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон, який зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

Цей закон Верховна Рада ухвалила 20 грудня. Відповідний законопроект №5309 за основу і в цілому підтримали 240 народних депутатів.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана у назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

В УПЦ (МП) звернулися до президента України П.Порошенка з проханням застосувати право вето до цього закону. "Вважаємо цей закон антиконституційним і маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Звертаємося до президента України застосувати до цього закону право вето", - йдеться в заяві юридичного відділу УПЦ (МП).

Закон набуде чинності з моменту його опублікування. Після набуття чинності законом центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері релігії, має здійснити релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо буде встановлено обставини, регульовані цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання "Урядовий кур'єр" поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

Раніше народні депутати з фракції "Опозиційний блок" заявили про намір звернутися до Генеральної прокуратури і до Конституційного Суду України з огляду на порушення під час ухвалення парламентом законопроекту (№5309).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА