11:11 26.12.2018

У середу вдень завершується термін запровадженого в 10 областях України воєнного стану

2 хв читати
У середу вдень завершується термін запровадженого в 10 областях України воєнного стану

 О 14:00 середи завершується 30-денний термін воєнного стану, запровадженого указом президента України Петра Порошенка в 10 областях України.

Воєнний стан було оголошено з 14:00 26 листопада, але фактично він набув чинності 28 листопада після опублікування закону щодо затвердження указу президента України "Про введення воєнного стану в Україні".

Воєнний стан запроваджувався на 30 діб у 10 областях - Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, а також у внутрішніх водах України Азовсько-Керченської акваторії.

30 листопада голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал повідомив, що відомство посилило заходи контролю на кордоні й обмежило в'їзд до країни громадян Російської Федерації чоловічої статі віком від 16 до 60 років.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов припустив, що обмеження для чоловіків - громадян РФ – під час в'їзду на територію України можуть залишитися і після припинення воєнного стану.

Цей правовий режим було запроваджено після відкритої збройної агресії Російської Федерації проти України в Азовсько-Чорноморському басейні, внаслідок якої було взято в полон українських військових моряків, а кораблі Військово-Морських сил ЗСУ - захоплені РФ.

Як зазначав П.Порошенко, причиною оголошення воєнного стану була не лише відкрита збройна агресія Російської Федерації проти України в Азовсько-Чорноморському басейні, але і значне посилення угруповань військ РФ уздовж кордону з Україною останніми місяцями.

За словами президента, за три тижні дії воєнного стану було максимально укріплено лінію оборони, а військовослужбовці - готові в будь-який момент дати адекватну відповідь на провокації агресора.

Також, як зазначав П.Порошенко, в рамках запровадження правового режиму воєнного стану було багато зроблено для зміцнення обороноздатності України загалом: посилено протиповітряну оборону, на загрозливих напрямках нарощено сили та засоби в Повітряних силах, підвищилася інтенсивність підготовки органів управління та військ, особливо на території 10 областей, які межують із Російською Федерацією і територіями, де дислокуються ЗС РФ.

Президент України наголошував, що воєнний стан було запроваджено як превентивний захід для того, щоб "агресор набагато більшу ціну заплатив, якщо прийме надзвичайно безвідповідальне рішення про продовження агресії проти нашої держави".

Протягом минулого місяця П.Порошенко неодноразово заявляв, що воєнний стан не буде продовжено, якщо не розпочнеться широкомасштабна агресія - вторгнення військ Збройних сил Російської Федерації на територію України за межами лінії зіткнення й адміністративного кордону окупованого Росією Криму.

28 листопада оприлюднено указ президента України П.Порошенка №393/2018 "Про введення воєнного стану в Україні", яким запроваджується воєнний стан на 30 діб - з 14:00 26 листопада до 14:00 26 грудня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА