14:37 27.12.2018

Уряд підтримав законопроект Мінприроди про заборону експлуатації тварин в українських цирках

2 хв читати
Уряд підтримав законопроект Мінприроди про заборону експлуатації тварин в українських цирках

Кабінет Міністрів розглянув і схвалив запропоновані Міністерством екології та природних ресурсів України зміни до законодавства, що стосуються захисту тварин від жорстокого поводження, повідомляє прес-служба відомства.

"Уряд підтримав наш законопроект, що врегульовує низку питань стосовно захисту тварин від жорстокого поводження. Зокрема, і заборона використання диких тварин у цирку із перехідним періодом 5 років", - сказав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він зазначив, що цей час знадобиться для вироблення механізму передання диких тварин до природно-заповідного фонду та визначення подальшого місця проживання тварин.

"Ми не можемо в один день заборонити використання тварин, не подумавши, що буде з ними далі, хто їх утримуватиме і годуватиме. Україна - не перша країна, яка проходить цей шлях. Я також розумію, що ми отримаємо великий опір від людей, не готових відмовитися від експлуатації тварин. Ми готові до цього протистояння. У кінцевому підсумку, у світі є кілька десятків країн, які відмовилися від цирку і Україна має всі шанси поповнити їхні лави. Попереду розгляд проекту закону у Верховній Раді України", - сказав міністр.

Він також зазначив, що проблема неадекватного поводження з тваринами назріла давно і поширюється далеко за межі цирку. Зокрема, йдеться про утримання диких тварин у приватному секторі та розподілі повноважень між органами влади, наділеними повноваженнями застосувати санкції стосовно безвідповідальних власників.

"Уряд сьогодні підтримав запропоновані нами зміни до Кодексу про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України, які нарешті розмежовують повноваження із розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо жорстокого поводження з тваринами", - сказав Семерак.

Згідно із запропонованими змінами, розгляд справ про адміністративні порушення щодо диких тварин зараховано до компетенції Державної екологічної інспекції України, а щодо домашніх і безпритульних - до Національної поліції України.

Також Міністр екології повідомив, що на сьогодні в Україні ніхто не має інформації про реальну кількість диких тварин, які є в приватній власності, тому Мінприроди виступає за створення Єдиного електронного реєстру з обліку диких тварин, куди їхні власники в обов'язковому порядку будуть змушені вносити всі дані, а також ініціюють розробку Порядку вилучення диких тварин у недобросовісних власників.

За даними Мінприроди, офіційно виступи диких тварин у цирку заборонені в Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Данії, Латвії, Нідерландах, Румунії, Словенії, Фінляндії, Швеції. У Болівії, Греції, Данії, на Кіпрі і Мальті заборонені циркові виступи та диких, і домашніх тварин. В Угорщині та Португалії заборонено використання диких тварин у цирку, що включені до Списку CITES I.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА