17:51 02.01.2019

Справу екс-заступника начальника МВС Києва за побиття активістів "Автомайдану" в січні 2014 року передано до суду

2 хв читати
Справу екс-заступника начальника МВС Києва за побиття активістів "Автомайдану" в січні 2014 року передано до суду

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього заступника начальника Головного управління МВС України в м. Києві - начальника кримінальної міліції передано до суду 2 січня 2019 року, повідомляє відділ зв'язків із громадськістю та засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

Екс-чиновника обвинувачують в організації з залученням цивільних осіб (т.зв. тітушків), співробітників оперативних підрозділів та столичного спецпідрозділу "Беркут" у ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вул. Щорса в Києві біля міської лікарні №17 незаконних затримань шістьох активістів громадського руху "Автомайдан", застосуванні до них насильства, заподіянні їм тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості та навмисному пошкодженні їхніх автомобілів.

Надалі, згідно з обвинуваченням, активістів доправили до Дарницького райуправління міліції м. Києва, де зазначений керівник організував надання залученими правоохоронцями завідомо неправдивих показань з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, незаконне їх затримання та притягнення слідчими до кримінальної відповідальності за нібито масові заворушення.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.3 ст.371, ч.2 ст.372, ст.340 Кримінального кодексу України (організація вчинення, керівництво підготовкою і вчиненням за попередньою змовою групою осіб завідомо незаконного затримання; організація притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину та зі штучним створенням доказів обвинувачення й іншою фальсифікацією вчиненого групою осіб за попередньою змовою; організація незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, вчиненого службовою особою, за попередньою змовою групою осіб).

"Результати розслідування цього та інших подібних злочинів доводить обґрунтованість підозр про спланованість, системність та скоординованість протиправної протидії протестним акціям, що відбувалися в січні-лютому 2014 року... В ході слідства підтверджено та зібрано достатньо доказів, які вказують на планування та націлення дій правоохоронців щодо протидії протестним акціям саме у злочинний спосіб", - ідеться в повідомленні.

У Генпрокуратурі зазначають, що лише за цим епізодом злочину, крім вищезгаданого чиновника, до кримінальної відповідальності притягнуто ще 18 правоохоронців, зокрема 13 співробітників спецпідрозділу "Беркут", в тому числі командира полку та командира роти, заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків, начальника відділу і вісьмох цивільних осіб ("тітушків"). Також висунуто обвинувачення керівнику апарату суду в незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду (внесення неправдивих відомостей до цієї системи) при розподілі справ між суддями під час обрання затриманим запобіжних заходів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

Перший півфінал "Євробачення-2024" відбудеться у вівторок, українці за кордоном зможуть проголосувати за Alyona Alyona & Jerry Heil

У Боровій унаслідок авіаудару травмовані три людини - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА