13:58 04.01.2019

Комісія Мінкульту, що здійснює перевірку святині Києво-Печерської лаври, мовчить, оскільки встановила факти підміни мощей, висловлює припущення нардеп Ігор Луценко

2 хв читати
Комісія Мінкульту, що здійснює перевірку святині Києво-Печерської лаври, мовчить, оскільки встановила факти підміни мощей, висловлює припущення нардеп Ігор Луценко

Комісія Мінкульту, що здійснює перевірку святині Києво-Печерської лаври, мовчить, оскільки встановила факти підміни мощей, висловлює припущення нардеп Ігор Луценко

Київ. 4 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народний депутат України Ігор Луценко (фракція "Батьківщина") передбачає, що комісія Міністерства культури, що здійснює перевірку святинь Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, досі не відзвітувала про результати інвентаризації, оскільки встановила факти підміни мощей.

"Проблема полягає в тому, що, швидше за все, там вже все вивезено... Вивезли все ці мощі...", - сказав І. Луценко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Він висловив думку, що з цієї причини результати роботи комісії Мінкульту досі не відомі. У зв'язку з цим нардеп вважає за необхідне проаналізувати, як відбувалася інвентаризація.

"Генетична експертиза є чи ні? Це автентичні мощі або муляжі? Куди все поділося? ... Це, швидше за все, будуть приголомшливі факти, і тому туди досі нікого не пускають", - висловив переконання парламентарій.

І.Луценко сподівається, що в січні Антикорупційний комітет Верховної Ради, членом якого він є, запросить представників Міністерства культури для звіту роботи комісії, "щоб вони відзвітували за зроблене і сказали, що вони далі робитимуть".

"Створена комісія з інвентаризації мала вже відзвітувати, але це - вузькочиновницька комісія, і давайте попросимо Мінкульт включити до неї громадськість, народних депутатів. Давайте разом працювати, проводити інвентаризацію", - сказав він.

У свою чергу, екс-директор Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець звернув увагу на те, що держава Україна віддала мощі церкви і нині не є їхнім власником. У зв'язку з цим він висловив переконання в необхідності повертати контроль держави над об'єктами культурної спадщини.

"Власник мощей - не держава Україна. Держава Україна добровільно віддала це у власність церкви. Ось в чому проблема - ми все віддали самі. Треба відновлювати контроль держави над об'єктами культурної спадщини в реальності, зокрема застосовуючи закон", - сказав екс-директор Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець.

Як повідомлялося, спеціальна комісія Міністерства культури України здійснює перевірку святинь, які були передані 30 років тому Києво-Печерській лаврі. Метою комісії є перевірка наявних церковних коштовностей і святинь, які були передані Києво-Печерській лаврі, починаючи з 1988 року - з моменту відкриття монастиря. Робота комісії проходить під наглядом ченців, наглядачів печер і членів Духовного собору обителі.

Об'єкти Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника належать державі Україна, але перебувають у 50-річній оренді в Української православної церкви (Московського патріархату).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА