15:03 04.01.2019

Верховний суд визнав незаконними перевірки переселенців для отримання виплат

2 хв читати
Верховний суд визнав незаконними перевірки переселенців для отримання виплат

Касаційний адміністративний суд Верховного суду визнав незаконними дві постанови Кабінету Міністрів України, що стосуються перевірки наявності внутрішньо переміщених осіб за зареєстрованим місцем перебування для отримання соціальних виплат.

"Касаційну скаргу Кабінету Міністрів України залишити без задоволення. Постанову Окружного адміністративного суду м.Києва від 29 червня 2017 року і постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 4 липня 2018 залишити без змін", - йдеться в постанові Верховного Суду від 20 грудня 2018 року в справі №826 / 12123/16.

У поясненні йдеться, що колегія суддів Верховного суду вважає, що суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку, що положення пунктів 7, 8, 9, 13 "Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" і "Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат переселенцям за місцем їхнього фактичного проживання/перебування", які затверджені постановою Кабінету Міністрів №365 від 8 червня 2016 і абзац 10 пункту 1 постанови Кабміну "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам "№637 від 5 листопада 2014 слід визнати недійсними, оскільки останні не відповідають правовим актам вищої юридичної сили.

Крім того, в документі йдеться, що касаційна скарга не містить належних та обґрунтованих доводів, які б спростовували наведений висновок суду. У ній також не вказані інші міркування, що не були предметом перевірки апеляційного суду і щодо яких не наведені мотиви відхилення такого аргументу.

Як повідомлялося, 8 червня 2016 року Кабмін затвердив новий порядок призначення соцвиплат переселенцям і контролю за місцем їхнього фактичного перебування.

Згідно з цим документом Кабмін встановив здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки наведених у довідці про взяття переселенців на облік відомостей про фактичне місце проживання і складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім'ї переселенців. Згідно з постановою, така перевірка проводиться лише щодо тих переселенців, які отримують соцвиплати, субсидії і пільги.

Після чого низка громадських організацій, а також приватних осіб почали подавати позови щодо скасування цієї постанови і визнання дискримінаційними низки положень документа.

Пізніше Окружний адміністративний суд м.Києва постановою від 14 грудня 2017 року визнав ці положення документа незаконними.

Потім Кабмін подав апеляційну скаргу на це рішення, але Київський апеляційний адміністративний суд не задовольнив її. У зв'язку з чим Кабмін подав касаційну скаргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА