12:48 05.01.2019

Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України

2 хв читати
Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України

Вселенський патріарх Варфоломій у суботу в патріаршому храмі святого Георгія в Стамбулі підписав Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ).

Пряму трансляцію процедури підписання документа вели українські телеканали.

Радник президента України Ростислав Павленко, що перебває в Стамбулі, повідомив, що незабаром буде офіційний переклад Томосу українською мовою. "Сталося! Томос про автокефалію (незалежність) Православної церкви України підписано Вселенським патріархом Варфоломієм у присутності президента України Петра Порошенка, предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія, численної української делегації", - написав Р.Павленко на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук у суботу.

Томос був зачитаний грецькою мовою з амвона. "Офіційний переклад – дуже скоро... Завтра – вручення", - зазначив Р.Павленко .

На урочистому підписання Томосу була присутня українська делегація у складі президента Петра Порошенка з дружиною Мариною, голови Верховної Ради Андрія Парубія, третього президента України Віктора Ющенка, першого віце-прем'єра – міністра економічного розвитку Степана Кубіва, віце-прем'єра Геннадія Зубка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, міністра оборони Степана Полторака та ін.

У молебні перед підписанням документа брали участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, а також митрополит Олександр (Драбинко) та митрополит Симеон (Шостацький), які перейшли в ПЦУ з УПЦ (Московського патріархату), митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич) – від УПЦ Київського патріархату.

4 січня відомий іконописець і каліграф ієромонах Лука привіз до Стамбула текст-оригінал Томосу, каліграфічно оформлений на пергаменті з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні, архімандрита Алексія.

6 січня після Божественної літургії Томос буде вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА