15:27 05.01.2019

Призначати єпископів і засновувати парафії за межами України ПЦУ не може – текст Томосу, оприлюднений послом у Туреччині

2 хв читати
Призначати єпископів і засновувати парафії за межами України ПЦУ не може – текст Томосу, оприлюднений послом у Туреччині

Патріарший і синодальний Томос надання автокефального церковного устрою Православній церкві України (ПЦУ) передбачає, що кафедра автокефальної ПЦУ перебуватиме в місті Київ, Церква не може ставити єпископів і засновувати парафії за межами країни.

"Підписаним цим патріаршим і синодальним Томосом ми визнаємо і проголошуємо встановлену в межах території України, автокефальну Церкву нашою духовною дочкою і закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її як сестру ..., як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами держави", - йдеться в перекладі українською тексту Томосу, який оприлюднив у своєму акаунті в Твіттері посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

У документі також зазначено, що нинішні парафії ПЦУ відтепер підпорядковуються Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в діаспорі, оскільки "юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української держави".

ПЦУ отримує привілеї і всі суверенні права, що належать автокефальній церковній владі. Те, що стосується внутрішнього церковного управління, розглядається, судиться і визначається виключно митрополитом Київським і всієї України і Священним Синодом.

"Автокефальна Церква України визнає главою Святійший Апостольський і Вселенський Патріарший Престол... Митрополит Київський і всієї України, як і архієреї Святої Церкви України, обираються відтепер згідно з положеннями божественних та священних канонів і згідно з відповідними положеннями Статуту, які мають у всьому обов'язково відповідати положенням цього патріаршого і синодального Томосу", - зазначено в документі.

Томос також передбачає, що для вирішення "значних питань церковного, догматичного або канонічного характеру митрополиту Київському і всієї України слід від імені Священного Синоду ПЦУ звертатися до Вселенського Престолу.

"Наша свята Христова Велика церква благословляє і проголошує Православну Церкву України Автокефальною", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, в патріаршому храмі святого Георгія в Стамбулі підписав Томос про автокефалію ПЦУ.

Радник президента України Ростислав Павленко, що перебуває в Стамбулі, повідомив, що незабаром буде офіційний переклад Томосу українською мовою. "Томос був зачитаний грецькою мовою з амвона. Офіційний переклад – дуже скоро... Завтра – вручення", - написав Р.Павленко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА