08:02 06.01.2019

Виведення армії США з Сирії не дає Дамаску права використовувати хімзброю

2 хв читати
Виведення армії США з Сирії не дає Дамаску права використовувати хімзброю

Виведення американського контингенту з Сирії не повинно сприйматися сирійським урядом як сигнал, що тепер він може вільно застосовувати хімічну зброю, заявив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.

"У той час як ми обдумуємо, як буде проходити виведення (військ - ІФ) і за яких обставин, ми не хочемо, щоб режим Асада розцінював наші дії як ослаблення нашої незгоди з використанням зброї масового знищення", - наводять західні ЗМІ його слова, сказані на борту літака під час польоту в Тель-Авів.

"Немає абсолютно ніяких змін у позиції США проти використання хімічної зброї сирійським режимом, і немає абсолютно ніяких змін в тому, що на будь-яке використання хімічної зброї буде дана дуже сильна відповідь, так, як ми вже робили двічі раніше", - зазначив радник.

Він додав, що Дамаску не слід живити "ілюзій" на цей рахунок.

У кінці грудня президент США Дональд Трамп оголосив, що вирішив вивести американський контингент із Сирії, так як вважає, що завдання військових - знищення терористичного угрупування ІД - виконано.

4 квітня 2017 року, в сирійському місті Хан-Шейхун була здійснена хімічна атака, жертвами якої стали майже 100 осіб. Більшість західних країн і опозиція Сирії поклали відповідальність за неї на сирійський уряд. У Дамаску ці обвинувачення відкидають.

Проте, в ніч на 7 квітня 2017 року США завдали удару крилатими ракетами по сирійській військовій базі Шайрат.

7 квітня 2018 року представники збройної сирійської опозиції в Східній Гуті заявили про можливе застосування урядовими силами отруйного газу в сирійському місті Дума проти бойовиків і мирного населення.

У Дамаску не раз заперечували обвинувачення в застосуванні хімзброї. Росія визнала відеоматеріали щодо інциденту постановочними.

Однак 14 квітня США, Велика Британія і Франція завдали ударів по об'єктах на території Сирії, нібито пов'язаними з виробництвом і зберіганням хімічної зброї.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА