14:39 08.01.2019

Томос повернеться до Києва відразу після підписання архієреями Константинопольського патріархату

2 хв читати
Томос повернеться до Києва відразу після підписання архієреями Константинопольського патріархату

Томос про автокефалію Православної церкви України буде повернуто до України невідкладно після підписання учасниками синоду Константинопольського патріархату, який відбудеться 9 січня, заявляє представник прес-служби ПЦУ священик Іван Сидор.

"9 числа буде поставлено підписи, і я думаю - це моя думка - того дня його буде відправлено до України без затримок, щоб не було жодних розмов", - сказав отець Іван в ефірі телеканалу "Прямий" у вівторок.

"Після цього він (томос - ІФ) вже перебуватиме в Києві. Інформації, де він зберігатиметься, поки що немає, але є така думка, і я так думаю, що, можливо, він продовжить своє перебування в Трапезному храмі Софії Київської, як це було 7 січня", - додав священик.

Представник ПЦУ також підтвердив, що є два примірники томосу, один з яких перебуває на постійному зберіганні на Фанарі в Константинополі, а інший після синоду Вселенського патріархату 9 січня повернеться до України. І.Сидор наголосив, що це дві ідентичні копії одного документа, датованого 6 січня 2019 року і на якому вже стоїть підпис Вселенського патріарха Варфоломія.

"Томос, який було передано нам і було внесено до храму святої Софії, так - він дійсний, так - він із підписом Вселенського патріарха Варфоломія, але, згідно з процедурою, там також мають бути підписи тих архієреїв, які беруть участь у синоді Константинопольського патріархату. Чому його повезли на допідписання цими архієреями? Тому, що... кожен місяць синод Константинопольського патріархату засідає 9 числа, а рішення про те, коли передати томос Україні, було те, що його потрібно передати 6 січня, тобто за 3 дні до синоду. І тому неможливо було, щоб синод зібрався перед цим, а потім (томос - ІФ) віддали. Тому така наразі процедура цього підписання", - розповів він.

Отець Іван нагадав, що спільна літургія митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія, яка відбулася на Фанарі 6 січня - "це найголовніше свідчення того, що Константинопольська церква-мати нас визнає, нас приймає до своєї сім'ї і це є найбільшим визнанням". "Те, що там немає кількох підписів, повірте, це вже технічні такі речі, тому що синод не міг би зібратися раніше, адже у них традиція збиратися саме 9 числа", - сказав священик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА