17:01 08.01.2019

Єднання між УГКЦ і ПЦУ цілком реальне, переконаний Блаженніший Святослав

2 хв читати
Єднання між УГКЦ і ПЦУ цілком реальне, переконаний Блаженніший Святослав

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав (Шевчук) заявив, що не вважає утопічною перспективу єднання між УГКЦ та Православною церквою України.

"Навпаки, це хороша, радісна перспектива. Тому що весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхи до єдності. На всесвітньому рівні відбувається діалог, щоб цю єдність відновити. Насамперед йдеться про євхаристійне спілкування", - сказав Блаженніший Святослав в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє департамент інформації УГКЦ.

За його словами, не йдеться про відновлення якихось структур або перепідпорядкування однієї церкви іншій.

"Вищим знаком церковної єдності є Таїнство Євхаристії. Тому коли йдеться про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, йдеться про відновлення єдності у вірі, а потім у її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне спілкування. Як це сталося між Москвою і Константинополем після рішення нашої церкви-матері про надання автокефалії для Православній церкві України", - додав глава церкви.

Предстоятель УГКЦ зазначив, що вже є кілька рівнів співробітництва, про які вони домовилися з предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

"Насамперед ми хочемо разом досліджувати спільну спадщину Київського християнства. Тому що так історично вийшло, що греко-католицька церква часто в історії потрапляла під західні впливи, зокрема Латинської церкви. Православна церква потрапляла під впливи московські, тобто під впливи цієї славно або сумнозвісної Никонівської реформи, яка виражається в певних обрядових моментах…", - зазначив Блаженніший Святослав.

Отже, зазначає глава УГКЦ, обом церквам потрібно шукати, а що ж Київського в їхньому сьогоднішньому житті. Це досліджувати і це відновлювати. За його словами, йдеться про розвиток богословської традиції, про розвиток пастирського служіння.

"Одна справа - об'єднання, а інша справа - єднання. У багатьох справах ми вже можемо об'єднуватися", - наголосив архієрей.

Блаженніший Святослав висловив сподівання, що Православна церква України, яка тепер отримуватиме міжнародне визнання, увійде до світового руху пошуку єдності Церкви Христової, який є сьогодні на всесвітньому рівні.

"З православної сторони очолює цей процес Вселенський патріарх, а з католицького боку - Римська Апостольська столиця. До речі, після всіх намірів дати Православній церкві України автокефалію, Москва вийшла з цього екуменічного діалогу... Думаю, Українська церква має активно до нього входити, активно брати участь у цьому русі, і тоді в Україні ми побачимо його реальні плоди. Тому що, напевно, ніхто так як ми - українці, так не потребує вселенського єднання церков", - сказав предстоятель УГКЦ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА