07:22 09.01.2019

Із Києво-Печерської лаври вже вивезли кілька цінних ікон, порушено кримінальне провадження

3 хв читати
Із Києво-Печерської лаври вже вивезли кілька цінних ікон, порушено кримінальне провадження

Міністр культури України Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявили зникнення кількох цінних ікон, відкрито кримінальні провадження.

"Повну інвентаризацію вже частково зробили. Повні звіти нам зараз надсилають. Є деякі втрати з ікон в Києво-Печерській лаврі", - заявив Є.Нищук у прямому ефірі ток-шоу "Ехо України" на телеканалі "Прямий" у вівторок увечері.

Міністр також зазначив, що стосовно зникнення цих ікон буде окремий брифінг, після опрацювання всіх документів.

Водночас він зазначив, що за фактом відсутності деяких ікон відкрито кримінальні провадження.

"Так, ми робили ці звірки. З іншого боку, не треба говорити, що вже щось там вивезено. Ці втрати могли відбутися раніше, ще до 2003 року. Зараз на базі цієї звірки тривають кримінальні провадження. Вся документація направляється в правоохоронні органи", - додав Є.Нищук.

Раніше міністр культури заявив, що Мінкультури повідомить про результати звірки музейного фонду в Києво-Печерській та Почаївській лаврах 17 грудня.

"У нас сьогодні відбувається звірка музейного фонду і фонду заповідника, які надавалися в користування в Києво-Печерській лаврі, також у Почаївській лаврі. 17 грудня буде звіт", - сказав він журналістам 13 грудня.

За словами міністра, тільки тоді можна буде отримати достовірну інформацію про те, чого не виявлено, і чи є якісь втрати.

Є.Нищук відмовився до оприлюднення звіту коментувати можливі втрати експонатів фондів.

Водночас, він наголосив, що чотири головних предмети, що становлять велику цінність, зберігаються на місці, в Києво-Печерській лаврі.

"Що стосується тих чи інших ікон, які є музейним фондом держави України, то ми повідомимо про їх наявність 17 грудня", - наголосив міністр.

Народний депутат України Ігор Луценко (фракція "Батьківщина") зауважив, що комісія Міністерства культури, що здійснює перевірку святинь Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, досі не відзвітувала про результати інвентаризації, оскільки встановила факти підміни мощей.

"Проблема полягає в тому, що, швидше за все, там уже все вивезено ... Вивезли всі ці мощі...", - сказав І. Луценко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" 4 січня.

Він висловив думку, що з цієї причини результати роботи комісії Мінкульту досі не відомі. У зв'язку з цим нардеп вважає за необхідне проаналізувати, як відбувалася інвентаризація.

"Генетична експертиза є чи ні? Це автентичні мощі або муляжі? Куди все поділося? ... Це, швидше за все, будуть приголомшливі факти, і тому туди поки що нікого не пускають", - висловив переконання парламентарій.

І.Луценко сподівається, що в січні Антикорупційний комітет Верховної Ради, членом якого він є, запросить представників Міністерства культури для звіту роботи комісії, "щоб вони відзвітували за зроблене і сказали, що вони будуть далі робити".

"Створена комісія з інвентаризації мала вже відзвітувати, але це - вузькочиновницька комісія, і давайте попросимо Мінкульт включити в неї громадськість, народних депутатів. Давайте разом працювати, проводити інвентаризацію", - сказав він.

У свою чергу, екс-директор Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець звернув увагу на те, що держава Україна віддала мощі церкви і нині не є їх власником. У зв'язку з цим він висловив переконання в необхідності повертати контроль держави над об'єктами культурної спадщини.

"Власник мощей - не держава Україна. Держава Україна добровільно віддала це у власність церкви. Ось у чому проблема - ми все віддали самі. Треба відновлювати контроль держави над об'єктами культурної спадщини в реальності, зокрема застосовуючи закон", - сказав С.Кролевець.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА