13:15 10.01.2019

Томос повернувся до України і його привезли до Рівного - Порошенко

2 хв читати
Томос повернувся до України і його привезли до Рівного - Порошенко

Сувій Томосу про автокефалію Православної церкви України вже повернувся до України з Константинополя, де в середу перебував на підписанні членами Синоду Вселенського патріархату, заявив президент України Петро Порошенко.

"Сьогодні вранці Томос повернувся до Україну. І рішенням предстоятеля, з благословення його святості він тут, у Рівному", - сказав П.Порошенко, виступаючи в Свято-Покровському кафедральному соборі в Рівному в четвер.

Після слів глави держави сувій томосу внесли до храму священнослужителі та продемонстрували присутнім у храмі.

"Томос, який дорівнює Акту про Незалежність України, сьогодні в Рівному. Це історична подія, яка назавжди увійде в історію цього храму", - сказав П.Порошенко.

Як повідомлялося, предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України митрополит Епіфаній з рук Вселенського патріарха Варфоломія отримав томос 6 січня в Стамбулі. Патріарх Варфоломій підписав томос 5 січня.

7 січня митрополит Епіфаній і президент України Петро Порошенко принесли сувій томосу на Різдвяну літургію в Софійський собор у Києві.

Після цього томос повернули до Стамбула для підпису всіма членами синоду Вселенського патріархату, який традиційно збирається 9-го числа кожного місяця.

Представник прес-служби ПЦУ священик Іван Сидор заявив, що томос про автокефалію повернули до України невідкладно після підпису учасниками синоду, після чого він вже постійно перебуватиме в Києві. При цьому він зазначив, що документ дійсний після підпису Вселенським патріархом, "але, згідно з процедурою, там також мають підписи тих архієреїв, які беруть участь у синоді Константинопольського патріархату".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА