13:22 10.01.2019

Український моряк Новічков повернувся до України - СЗР

2 хв читати
Український моряк Новічков повернувся до України - СЗР

 Літак із звільненим із в'язниці українським моряком Андрієм Новічковим прибув з Ірану до міжнародного аеропорту "Бориспіль" у четвер уранці, повідомляє прес-служба Служби зовнішньої розвідки України.

"Громадянин України із лютого 2017 року перебував в Ірані під слідством за підозрою у скоєнні злочину, і йому загрожувала смертна кара. На доручення президента України Петра Порошенка протягом усього часу тримання Андрія Новічкова під вартою українські розвідники у взаємодії з МЗС і посольством України в Ірані вживали необхідних заходів щодо захисту та звільнення українського моряка. Голова СЗРУ Єгор Божок особисто брав участь у переговорному процесі", - йдеться в повідомленні.

При цьому в СЗР висловили подяку всім партнерам, які сприяли звільненню та поверненню громадянина України на Батьківщину.

Як повідомлялося, А.Новічков останні два роки перебував в іранській в'язниці. 17 січня 2017 року на судні Arezoo (прапор Ірану, порт приписки Qeshm) рядовий матрос, іранець, вистрибнув за борт. Свідком цієї надзвичайної події став А.Новічков, який відразу підняв тривогу й організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття до Ірану громадянина України зняли з судна та відвезли до суду, де пред'явили обвинувачення в доведенні до самогубства. Іранський суд не знайшов доказів його провини, однак мав намір засудити одесита на смертну кару.

30 грудня 2018 року президент України підписав документи про помилування іранця Алі Джадуеля, засудженого в Харкові до 11 років в'язниці за шпигунство на користь Ісламської республіки Іран.

Як повідомляє місцеве одеське інтернет-видання "Depo.Одеса", після рішення президента України про помилування зазначеного громадянина Ірану, іранська влада вдалася до симетричних дій.

8 січня 2019 року президент України П.Порошенко повідомив, що А.Новічкова звільнено з ув'язнення в Ірані, він перебуває на території українського посольства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА