21:05 10.01.2019

Федеріка Могеріні з нагоди інавгурації Мадуро нагадала, що ЄС не визнав результати виборів у Венесуелі

2 хв читати
Федеріка Могеріні з нагоди інавгурації Мадуро нагадала, що ЄС не визнав результати виборів у Венесуелі

Високий представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні нагадала з нагоди інавгурації президента Венесуели Ніколаса Мадуро постанову Ради ЄС від травня 2018 року, в якій президентські вибори в цій країні визначені як невільні і нелегітимні.

"Їх результати позбавлені будь-якої довіри, виборчий процес не забезпечив необхідних гарантій для проведення інклюзивних і демократичних виборів", - йдеться в заяві глави дипломатії ЄС, поширеній увечері в четвер у Брюсселі.

Ф.Могеріні зазначила, що ЄС глибоко шкодує, що його заклик до організації "нових президентських виборів при повазі міжнародно визнаних демократичних норм та конституційного порядку Венесуели" був проігнорований і що президент Н.Мадуро "починає новий мандат, заснований на недемократичних виборах".

На думку високого представника ЄС, це набагато далі відсуває можливість конституційного вирішення на основі переговорів, тоді як політична, економічна і соціальна ситуація в країні не перестають погіршуватися, а криза дедалі більше негативно впливає на стабільність у регіоні.

У заяві Ф.Могеріні відзначається, що ЄС постійно закликає президента Н.Мадуро визнати і поважати роль і незалежність Національних зборів як демократично обраного інституту, звільнити всіх політичних в'язнів, поважати принципи правової держави, права людини і основоположні свободи, а також терміново відповісти на нагальні потреби населення.

Глава європейської дипломатії вказує на те, що ЄС як і раніше переконаний, що "тільки мирне політичне демократичне рішення є єдиним надійним способом вийти з кризи в Венесуелі і зав'язати діалог з міжнародними та регіональними партнерами щодо того, як ми могли б сприяти створенню необхідних умов для політичного процесу між відповідними венесуельськими учасниками, що заслуговує на довіру".

"У зв'язку з цим ЄС підтверджує свою волю підтримувати відкритими канали комунікацій", - сказано в документі.

Ф.Могеріні пообіцяла, що ЄС буде уважно стежити за розвитком ситуації на місцях і готовий прийняти "необхідні заходи в якості реакції на рішення або дії, спрямовані на дедалі більше ослаблення інститутів і принципів демократії, правової держави і прав людини".

ЄС також підтверджує, що, крім іншого, він посилив свої "зобов'язання в контексті гуманітарної ситуації і міграційної кризи", йдеться в комюніке верховного представника ЄС із закордонних справ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА