20:35 11.01.2019

Порошенко привітав Кравчука з ювілеєм: Найкращий подарунок для Вас - незалежна Україна

3 хв читати
Порошенко привітав Кравчука з ювілеєм: Найкращий подарунок для Вас - незалежна Україна

Президент України Петро Порошенко привітав першого президента незалежної України Леоніда Кравчука з 85-річчям, повідомила прес-служба глави Української держави в п'ятницю ввечері.

"Знаю, що найкращий подарунок для Вас - незалежна Україна, яка вистояла у боротьбі проти російської агресії, створила сильну армію, згуртувала навколо себе союзників, утверджує свою мову і йде своїм шляхом до Євросоюзу і НАТО. Саме таку Україну будуємо протягом останніх п'яти років. І цей шлях для нас відкрила незалежність України, яку проголосив з трибуни Верховної Ради Леонід Макарович Кравчук. Низький Вам уклін і повага", - сказав П.Порошенко на урочистому вечорі, присвяченому ювілею Л.Кравчука.

Президент наголосив, що "сьогодні маємо добру нагоду ще раз висловити глибоку повагу до людини, яка на неї безумовно та беззастережно заслуговує".

"Щоправда, будь-які красиві і теплі фрази мало чого додадуть до кількох слів, викарбуваних історією: перший президент України. А пані Історія - дама непередбачувана. Вона полюбляє несподівані і парадоксальні повороти. Вписує у свої аннали тих, хто вміє не просто триматися у сідлі, а зважується на круті зміни у своїй долі", - сказав П.Порошенко.

Він нагадав історію життя Л.Кравчука, який народився на Волині, тоді ще в Другій Речі Посполитій, зробив кар'єру в СРСР і став одним із керівників Радянської України. Проте це не завадило майбутньому президенту України розпочати діалог з націонал-патріотичними демократичними силами про майбутнє України.

"Думаю, десь глибоко в серці Ви, Леоніде Макаровичу, зберігали спогад про хлопців з Вашого рідного села, які стали до лав УПА і вітали один одного: "Слава Україні! Героям Слава!". Настав час, і той спогад виріс у розуміння свого обов’язку. Перед Україною, що тоді тільки-но прокидалася від тривалої летаргії в імперській неволі, несподівано постав новий лідер", - зауважив президент.

Він зазначив, що завдяки Л.Кравчуку Україна скористалася унікальним шансом, який випадає раз на століття. "Але Ви не просто чекали на шанс. Ви були одним із тих, хто його створював, кожного дня здійснювали послідовний, часом непомітний, демонтаж московської влади на українській землі. А далі, як вибух - Акт проголошення незалежності, референдум 1 грудня, "припинення існування" Радянського Союзу у Біловезькій пущі. Ви творили всі ці події і під час непередбачуваних змін стали до керма держави. Вам випало у шторм керувати кораблем, який лише будувався", - сказав президент України.

П.Порошенко додав: "Україні пощастило з першим президентом. Але й Вам, пане президенте, дуже пощастило з Україною, пощастило в політичному житті. Ви мали справді патріотичну державну опозицію. Прагнення ваших партнерів-опонентів В'ячеслава Чорновола, Левка Лук’яненка, Івана Драча і багатьох інших великих українців йти "геть від Москви" допомогло і вам розпочати прощання з російською імперією, яке ми завершуємо тепер".

"Ви одним з перших зрозуміли важливість духовної незалежності нашої держави. Ви підтримали тих, хто поставив на порядок денний питання про автокефалію Православної церкви України", - наголосив президент і нагадав про перші кроки, які були зроблені першим президентом разом із митрополитом Філаретом на шляху до автокефалії української церкви.

Л.Кравчук народився в 1934 році, був президентом України в 1991-1994 роках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА