12:41 15.01.2019

Український омбудсмен допускає будь-який варіант обміну затриманих у Керченській протоці моряків

2 хв читати
Український омбудсмен допускає будь-який варіант обміну затриманих у Керченській протоці моряків

Україна розглядає будь-які можливості повернення на батьківщину затриманих у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки військових моряків, заявила "Інтерфаксу" уповноважений з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова.

"Військовополонені - це Женевська конвенція, це абсолютно інший підхід, але ми розглядаємо, ми пропонуємо будь-які варіанти, зокрема в неформальному спілкуванні", - сказала Л.Денісова, відповідаючи на запитання, чи готовий Київ до обміну моряків.

"Улітку, буквально в серпні місяці, я об'їздила ув'язнених - громадян Російської Федерації, які перебувають на території України, і запропонувала їм написати заяви на ім'я президента Путіна про те, щоб їх було обміняно на наших громадян, на наших політичних в'язнів. 23 людини такі заяви написали", - сказала омбудсмен.

За її словами, "на жаль, відтоді ніякої відповіді немає". "Громадяни Росії чекають. На жаль, російська сторона не вносить ніяких пропозицій із цього приводу", - додала омбудсмен.

Як повідомлялося, уранці у вівторок Лефортовський суд у закритому режимі розпочав розгляд клопотань щодо продовження терміну арешту до 26 квітня 24 українським військовим, затриманим у Криму.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя. Судна конвоювали до Керчі.

Наразі 24 українцям, що перебували на суднах, серед яких двоє - співробітники СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

За рішенням судів Сімферополя і Керчі всіх 24 моряків було заарештовано до 25 січня 2019 року. Наприкінці листопада 21 військового перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", ще трьох, поранених - до лікарні столичного СІЗО "Матроська тиша".

Зі слів адвокатів, заарештовані моряки заявили російським слідчим, що вважають себе військовополоненими, та відмовилися від надання свідчень. Україна висунула вимогу щодо негайного звільнення військовополонених.

Серед заарештованих: командири буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, бронекатера "Нікополь" - Богдан Небилиця, бронекатера - "Бердянськ" Роман Мокряк, дивізіону суден забезпечення військово-морської бази "Південь" ВМС України - Володимир Лісовий; співробітники СБУ Андрій Драч і Василь Сорока; члени екіпажів Денис Гриценко, Юрій Без'язичний, В'ячеслав Зінченко, Євген Семидоцький та Андрій Шевченко, Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліб, Владислав Костишин, Сергій Попов, Андрій Артеменко та Андрій Ейдер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА