11:37 16.01.2019

Суд у Москві над українськими військовополоненими моряками суперечить міжнародному гуманітарному праву - МЗС України

2 хв читати
Суд у Москві над українськими військовополоненими моряками суперечить міжнародному гуманітарному праву - МЗС України

Міністерство закордонних справ України висловлює протест через неправомірне рішення Лефортовського районного суду Москви про продовження терміну тримання під вартою 24 українських військових моряків, захоплених у полон Росією у водах Чорного моря 25 листопада 2018 року.

"Суд над українськими військовослужбовцями суперечить міжнародному гуманітарному праву. Закритий режим сьогоднішнього засідання свідчить про те, що Кремль повністю усвідомлює незаконність цього судового фарсу", - йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства в середу.

У МЗС нагадали, що відповідно до Третьої женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, 24 українських військовослужбовці є військовополоненими.

"Ми вимагаємо від Росії поводитися з ними у повній відповідності до їхнього статусу та поважати їхні права згідно з міжнародним гуманітарним правом. Вимагаємо також від російської сторони невідкладно надати медичні висновки про стан здоров’я поранених військовополонених моряків та їхнє лікування", - зазначено в заяві.

Київ також висловив вдячність іноземним партнерам, чиї представники прийшли до зали Лефортовського районного суду, щоб підтримати українських військовослужбовців. "Ми цінуємо такий прояв солідарності з Україною та взятими у полон українськими військовослужбовцями. Закликаємо міжнародне співтовариство засудити дії Росії та консолідувати тиск на Москву, аби забезпечити швидке і безумовне звільнення всіх 24 військовополонених, що утримуються в РФ", - заявили в МЗС України.

Як повідомлялася, 15-16 січня Лефортовський районний суду Москви продовжив терміни тримання під вартою 24 українських військових моряків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА