12:39 16.01.2019

У британському парламенті наразі немає більшості для Brexit без угоди з ЄС - глава Європарламенту

2 хв читати
У британському парламенті наразі немає більшості для Brexit без угоди з ЄС - глава Європарламенту

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні вважає, що британські парламентарії, які голосували у вівторок у більшості проти угоди щодо Brexit, виходили з різних причин.

"Вчора британський парламент переважною більшістю проголосував проти угоди, за яким йшли переговори з Європейським союзом протягом останніх двох років. Ми приймаємо до відома це голосування, хоча і не без жалю, і поважаємо його, тому що вона висловлює волю більшості політичних сил у Палаті громад", - заявив А.Таяні, відкриваючи у середу в Європейському парламенті в Страсбурзі дебати про результати голосування в британській Палаті громад за угодою про Brexit, що відбувся напередодні.

Однак, зазначив глава Європарламенту, це голосування необхідно правильно витлумачити. "Ми не можемо випускати з виду той факт, що ці різні сили проголосували проти угоди з діаметрально протилежним причин. Деякі з них занепокоєні планом для ірландського кордону, інші сподіваються на більш тісні відносини із союзом у майбутньому, наприклад, залишаючись в митному союзі", - пояснив А.Таяні.

На його думку, ще рано оцінювати наслідки цього голосування, але поки все ж немає ситуації виходу Великобританії "без угоди". "Більш того, у Вестмінстері для такого сценарію теж немає більшості. Ми розуміємо, що в британському парламенті є дві негативні більшості: одна проти угоди, а інша проти можливості виходу з союзу без угоди, але позитивного більшості немає", - зазначив голова Європарламенту.

Він висловив сподівання, що "розпочнеться робота зі створення більшості на користь спільного рішення, якомога швидше". У Брюсселі очікують почути, як британський уряд має намір діяти.

А.Таяні заявив про повну довіру Європарламенту переговірнику з боку ЄС Мішелю Барньє.

За словами глави ЄП, вихід Великобританії з ЄС без угоди матиме негативні наслідки для всіх, стане "катастрофою в усіх відношеннях".

Проте, необхідно продовжити підготовку до можливості виходу без угоди, піклуючись, зокрема, про громадян союзу, які проживають у Сполученому Королівстві, і про британців на континенті, "які, як ніхто інший, страждають від невизначеності і будуть першими жертвами безладного виходу".

А.Таяні відзначив важливість уважного відстеження "ірландської ситуації" і підтримки ірландської сторони, щоб уникнути жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландією.

Глава Європарламенту також закликав до єдності держав-членів на цьому етапі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА