13:52 17.01.2019

В'ятрович назвав рішення Конституційного трибуналу Польщі "кроком назустріч Україні"

2 хв читати
В'ятрович назвав рішення Конституційного трибуналу Польщі "кроком назустріч Україні"

Рішення Конституційного трибуналу Польщі, який визнав неконституційними терміни "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" в законі про польський Інститут національної пам'яті, можна розцінювати, як крок назустріч Україні, відзначає глава Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

"Позитивно ставлюся до такого рішення Конституційного суду. Це можна розцінювати, як якийсь крок назустріч Україні, оскільки це було однією з вимог українського академічного світу і української влади", - сказав В.В'ятрович журналістам у четвер.

"Але, очевидно, що потрібно ознайомитися конкретно і з самим рішенням Конституційного суду, для того, щоб зрозуміти, чи дійсно не залишилося в цій редакції закону будь-яких положень, які можуть бути перешкодою налагодженню діалогу між Україною і Польщею в питаннях історії", - додав глава УІНП.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого 2018 р. ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, що передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання.

Верховна Рада 6 лютого ухвалила заяву, згідно з якою висловила розчарування і занепокоєння у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави Анджея Дуду втрутитися в ситуацію.

Того ж дня, 6 лютого, президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Таким чином, зміни, раніше схвалені парламентом, вступили в силу. При цьому глава держави наголосив, що, можливо, на практиці буде майже неможливо карати порушників нового закону, особливо - якщо порушення відбуваються за межами Польщі. Водночас глава Польської держави опротестував положення оновленого закону про ІНП, в яких використані звороти "українські націоналісти" і "Східна Малопольща". Він також заявляв про плани звернутися до Конституційного суду Польщі з проханням надати оцінку нововведенням, таким чином, не виключивши, що до закону ще можуть бути внесені зміни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА