07:44 18.01.2019

Львівський суд заарештував видворену з Росії О.Бойко (Віщур)

3 хв читати
Львівський суд заарештував видворену з Росії О.Бойко (Віщур)

Галицький райсуд Львова на два місяці заарештував "антиукраїнську пропагандистку" Олену Бойко (Віщур), яку раніше видворили з Росії, повідомило "Радіо Свобода".

"60 днів у слідчому ізоляторі, без права внесення застави - таке рішення пізно увечері 17 січня ухвалив Галицький райсуд Львова 59-річній проросійській активістці, журналістці Олені Бойко (Віщур). З літа 2016 року вона перебувала в Росії і брала участь у російських телепрограмах як експерт, критикуючи українську владу, підтримуючи угрупування "ДНР" і "ЛНР", а 16 січня була депортована в Україну і затримана СБУ. До 17 березня 2019 Бойко перебуватиме за гратами", - йдеться в повідомленні на сайті видання в ніч на п'ятницю.

В інформації також зазначається, що затримана має право оскаржити рішення суду.

Суд задовольнив відповідне клопотання слідчих. Сама затримана під час судового розгляду також просила, щоб її утримували за гратами, заявляючи, що на волі їй загрожує небезпека.

"Людина, яка скоїла злочин проти держави Україна, наразі буде за гратами, і це - важливо. Те, що відбувалося в суді, ще один доказ того, що російське гасло "Росія своїх не кидає" не діє ... Цю жінку було оголошено в розшук, і коли вона перетнула кордон України, її затримали працівники СБУ", - заявив представник управління СБУ у Львівській області Олег Александров.

Проти О.Бойко порушено кримінальну справу за ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України. Стаття передбачає позбавлення волі від 3 до 12 років.

"Насправді ФСБ і СБУ співпрацюють з видачі людей, яких розшукують в Україні. Мене переслідують в моїй країні за мою точку зору. Я - редактор ресурсу "Політраша", - заявила затримана.

Дану заяву в СБУ спростовують і продовжують розслідування різних версій видворення О.Бойко з РФ.

Як повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна з посиланням на інформоване джерело, О.Бойко (Віщур) 16 січня 2019 року була затримана і перебувала в пункті пропуску "Гоптівка" в Харківській області.

"Вона зараз в "Гоптівці". Її затримали, оскільки вона знаходиться в розшуку. Вона перебуватиме в спеціальному приміщенні для нелегалів, поки за нею не приїдуть співробітники УСБУ у Львівській області і не відвезуть її до Львова, де суд обиратиме їй запобіжний захід", - сказав співрозмовник агентства.

О.Віщур була активним автором сайту "Галицький яструб", де публікувалися матеріали антиукраїнської спрямованості.

У липні 2015 року в рамках справи за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) за фактами закликів до створення так званої Галицької автономії О.Віщур і ще одного члена "Галицького яструба" Романа Богвелішвілі затримала СБУ. У 2016 році О.Віщур утекла з України в РФ.

Преображенський суд Москви 10 грудня 2018 року прийняв рішення про висилку українки на батьківщину, також стягнувши з неї штраф у розмірі 5 тис. рублів. Згідно з рішенням суду, вона вчинила правопорушення за ч.3.1 ст.18.8 КоАП РФ (порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ). Московський міський суд 19 грудня визнав це рішення районного суду законним.

17 січня СБУ підтвердило затримання О.Бойко (Віщур).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА