10:46 18.01.2019

Спалах АЧС локалізовано на Дніпропетровщині

2 хв читати
Спалах АЧС локалізовано на Дніпропетровщині

Двокілометрову зону карантину організовано навколо селища Топило (Томаківський р-н, Дніпропетровська обл.), в якому виявили вогнище африканської чуми свиней (АЧС), а всі заражені і контактували з ними тварини були ліквідовані для припинення розповсюдження вірусу, повідомили на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дніпропетровській облдержадміністрації.

"Це перший випадок АЧС на Дніпропетровщині в 2019 році. Зараз ситуація під контролем. Вогнище інфекції одразу знищили: 28 свиней поховали згідно з усіма санітарними нормами. Навколо селища Топило організували двокілометрову зону захисту. У господарствах ліквідують всіх свиней, щоб уникнути поширення хвороби", - повідомив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман.

За його словами, карантин в двокілометровій зоні триватиме до кінця лютого. Під час карантину звідти не можна буде вивозити сільськогосподарську продукцію. На виїзді з селища Топило встановлені попереджувальні знаки і розгорнуті поліцейські пости з дезінфекційними бар'єрами.

У десятикілометровій зоні працюють санітарні пости і ветеринари. Незабаром там проведуть профілактичний відстріл диких кабанів.

"Спалах АЧС стався в приватному господарстві. Туди одразу виїхала ветеринарна служба. Вони визначили, що заражені свині не пройшли ідентифікацію: не мали санітарних карток і не контролювалися. Ми закликаємо власників худоби не нехтувати цим. Адже ідентифікація - це, перш за все, захист від хвороб", - розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Віталій Паращенко.

Африканська чума свиней - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Воно передається за прямого контакту хворих та здорових тварин через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від АЧС немає.

Африканська чума свиней заразна для свиней і не становить небезпеки для людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА