15:47 18.01.2019

Глава МЗС Молдови закликав влаштувати міжнародну інспекцію складу боєприпасів у Придністров'ї

3 хв читати
Глава МЗС Молдови закликав влаштувати міжнародну інспекцію складу боєприпасів у Придністров'ї

Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Тудор Ульяновську запропонував провести міжнародну інспекцію на складах з російським озброєнням і боєприпасами в Придністров'ї.

"Необхідно провести міжнародну інспекцію на складі боєприпасів у Колбасні (поблизу міста Рибниці, на території невизнаної Придністровської Молдавської республіки), який, перебуваючи в тіні політичних переговорів, поступово перетворюється на небезпеку для Молдови і регіону в цілому", - сказав Т.Ульяновський на спільному брифінгу в Кишиневі з чинним главою ОБСЄ, міністром закордонних справ Словаччини Мирославом Лайчаком.

Він наголосив, що "Молдова потребує міжнародної підтримки для виведення з території республіки російських військ і перетворення миротворчої місії на громадянську під міжнародним мандатом". Молдовський дипломат нагадав, що на це спрямована прийнята 22 червня 2018 року Резолюція ООН, але "необхідні великі зусилля міжнародного співтовариства для виконання цього документа".

"Упевнений, що протягом року ми спільними зусиллями досягнемо подальшої активізації діалогу щодо врегулювання і у вирішенні всіх цих проблем", - сказав Т.Ульяновський.

У свою чергу М.Лайчак попередив, що "процес придністровського врегулювання не вирішиться чарівним чином за один день".

"Необхідно сконцентруватися на малих кроках, які забезпечать просування вперед, розбудовувати діалог на взаємній довірі. В останні роки така політика вже дала результати", - зазначив чинний голова ОБСЄ М.Лайчак.

Він зазначив, що на його зустрічах із президентом, прем'єром і міністром закордонних справ Молдови обговорювалися подальші кроки в процесі врегулювання.

"Зараз для цього настав слушний момент - процес знайшов динамізм і його необхідно розвивати. Необхідно таке рішення в процесі врегулювання, що відповідатиме принципам суверенітету і територіальної цілісності РМ з наданням особливого статусу Придністров'ю", - наголосив М.Лайчак.

Він також закликав молдовську владу провести парламентські вибори 24 лютого 2019 року відповідно до європейських стандартів демократії і заявив про неприпустимість повторення ситуації з виборами мера Кишиніва, "коли процес підбиття підсумків затягнувся, а згодом вибори були визнані недійсними".

"ОБСЄ, Європейський союз і міжнародне співтовариство уважно стежитимуть за перебігом парламентських виборів у Молдові. Ці вибори мають вирішальне значення для майбутнього Молдови, і тому мають бути проведені вільно і чесно відповідно до міжнародних стандартів", - сказав М.Лайчак. Він нагадав, що в республіці вже почала роботу місія БДІПЛ-ОБСЄ, готова проводити спостереження і їй "необхідна підтримка з боку молдовської влади".

Він висловив сподівання, що "процес переговорів з придністровського питання продовжиться, незважаючи на підготовку до виборів".

М.Лайчак перебуває в Молдові з першим візитом як чинний голова ОБСЄ в 2019 році. У першій половині дня він провів переговори з керівництвом Молдови, а в другій половині дня зустрінеться з лідерами Придністров'я.

Військові склади в селі Колбасна були створені в 1940-х роках. За радянських часів вони були стратегічним арсеналом Західного військового округу. Основну частину боєприпасів сюди завезли після виведення радянських військ з європейських країн. Наразі на складі, за деякими оцінками, зберігається до 22 тис. тонн боєприпасів. Більше половини з них прострочені і не підлягають використанню і транспортуванню. Останню перевірку в Колбасні місія ОБСЄ проводила в 2004 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА