12:50 19.01.2019

Жителі Рогатина на Івано-Франківщині знайшли у лісі архів УПА

2 хв читати

Троє жителів міста Рогатин (Івано-Франківська обл.) знайшли в лісі бідон з документами Української повстанської армії (УПА), які, ймовірно, призначалися для головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Як повідомляється на сайті Рогатинської міської ради, жителі Рогатина Володимир Дзера, Василь і Тарас Веркальці виявили незвичайний бідон, закопаний на глибині 15-20 см, 12 січня в лісі між селами Руда і Воронів. Всередині вони знайшли підручник історії та документи УПА.

Знахідку молоді люди віддали в місцевий історико-краєзнавчий музей "Опілля" для опрацювання фахівцями.

17 січня в місто прибув генеральний директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" (Львів) Руслан Забіла, щоб прийняти знайдені історичні матеріали, зайнятися вивченням, реставрацією і оцифруванням.

"Побіжний огляд знайденого дозволяє стверджувати, що матеріали містять дані про діяльність УПА на території Львівської, Тернопільської областей і Закерзоння. Можна припустити, що вони були передані для головнокомандувача Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині", - йдеться в повідомленні на сайті міськради.

Серед артефактів - унікальний шарж головнокомандувача, виконаний, ймовірно, чорнилом; низка документів радянського зразка, трофеї (наприклад, плакат чеською мовою), звіти та протоколи служби безпеки, а також фінансова звітність та касова документація.

"Зараз складно сказати про те, якій структурі належав архів, адже є багато шифрів, які потрібно обробити. З'ясувати, звідки надходили ці документи, локалізувати територію по населених пунктах, тоді можна буде говорити про рівень і характер цього архіву. Слід зауважити, що в бідоні міститься багато різних документів, які, ймовірно, збирали для керівництва підпілля з ширшої території, ніж Рогатинщина", - зазначив Р.Забіла.

За його словами, знахідка добре збережена і датується приблизно 1945 роком.

Після реставрації матеріали будуть оцифровані, а цифрова копія - викладена на ресурсі архіву українського визвольного руху.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА