14:30 21.01.2019

Подача подання до КС щодо закону про перейменування УПЦ (МП) не зупиняє дії цього документа

2 хв читати
Подача подання до КС щодо закону про перейменування УПЦ (МП) не зупиняє дії цього документа

 Подача депутатського подання до Конституційного Суду України щодо конституційності закону, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві вказувати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ), не зупиняє дію цього закону, зазначає міністр юстиції України Павло Петренко.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" П.Петренко пояснив, що, згідно з Конституцією України, закон, ухвалений парламентом, підписаний і опублікований, діє з моменту вступу в силу, зазначеного в законі.

"Оскарження в Конституційному Суді тими чи іншими суб'єктами того чи іншого закону не зупиняє його дії. Тому закон чинний і підлягає виконанню. Подання звернення від депутатів не є перешкодою або підставою невиконання закону", - сказав глава Мін'юсту.

Він нагадав, що Верховна Рада проголосувала і другий закон - про порядок зміни підпорядкованості релігійних громад. "Розраховую, що він також надасть легальні інструменти тим громадам, які хочуть поміняти свою канонічну підлеглість", - сказав міністр.

"Держава не втручається в цей процес, але держава має забезпечити всі юридичні механізми, зрозумілі, прості і легальні, щоб та чи інша релігійна громада могла самовизначитися в цьому питанні", - наголосив П.Петренко.

Відповідаючи на запитання про те, якими будуть дії в юридичному ключі, якщо УПЦ (МП) не змінить назву в добровільному порядку, він сказав: "Закон діє, він передбачає терміни для приведення у відповідність назви...Тому давайте дочекаємося, коли цей термін закінчиться".

Верховна Рада ухвалила закон, який зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до РПЦ, 20 грудня 2018 року.

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованої її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана в своєму статутному назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташованої за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

П.Порошенко підписав закон 22 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА