10:57 22.01.2019

Розвідслужби США і КНДР уже 10 років підтримують регулярні контакти

2 хв читати
Розвідслужби США і КНДР уже 10 років підтримують регулярні контакти

Представники американських розвідслужб протягом десяти років підтримують канал зв'язку з колегами з розвідки Північної Кореї, повідомляє у вівторок газета The Wall Street Journal.

Такі контакти між спецслужбами США та КНДР, за даними газети, розпочалися не пізніше 2009 року. Ключовою контактною особою з боку КНДР вважався Кім Ен Чхоль, колишній глава розвідуправління генштабу КНА. Нині він є заступником голови Трудової партії КНДР і активно бере участь у переговорах зі США, так, нещодавно він зустрічався у Вашингтоні з президентом США Дональдом Трампом і главою Держдепу Майком Помпео.

Вашингтон використовував переговори між розвідками з різними цілями: від обговорення затриманих американців до дискусій із планування саміту лідерів КНДР і США, зазначає газета.

У рамках переговорів до КНДР неодноразово їздили високопоставлені співробітники ЦРУ. Так, двічі їздив до Пхеньяна в 2012 році заступник голови ЦРУ Майкл Морелл, ще як мінімум одна поїздка відбулася за участю його наступниці Евріл Гейнс, повідомляє газета.

Більшість переговорів, що проходили каналом зв'язку, була таємницею, проте деякі зустрічі розвідслужб відбувалися й публічно. Так, пише газета, у 2014 році до КНДР їздив директор національної розвідки США Джеймс Клеппер, щоб обговорити звільнення двох американців.

Потім, наприкінці останнього терміну Барака Обами на посаді президента, канал зв'язку, ймовірно, не використовували, а у 2017 році його відродив Майк Помпео, який обіймав тоді посаду глави ЦРУ. В серпні 2017 року він відправив представника ЦРУ на зустріч із північнокорейцями до Сінгапуру, зазначає газета.

Наразі переговори між США і КНДР здебільшого проводяться відкрито й на високому рівні, зауважує газета. Водночас контакти за участю розвідслужб тривають. Так, у п'ятницю у Вашингтоні Кім Ен Чхоль провів неоголошену зустріч із заступником директора ЦРУ Воном Бішопом, повідомляє газета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА