16:30 22.01.2019

Питання скасування мораторію на ексгумаційні роботи в Україні обговорюватимуть під час візиту до Києва віце-прем'єра Польщі Глинського - ЗМІ

3 хв читати
Питання скасування мораторію на ексгумаційні роботи в Україні обговорюватимуть під час візиту до Києва віце-прем'єра Польщі Глинського - ЗМІ

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що Україна готова спілкуватися з Польщею про відновлення пошукових і ексгумаційних робіт на території двох країн, однак цьому має передувати підписання угоди з подробицями такого співробітництва, повідомляє "Польське радіо".

"Українська сторона налаштована дуже конструктивно, і ми готові спільними зусиллями підписати документи, які відкриють шлях до відновлення робіт, як на території України, так і на території Польщі. Тому що це взаємний процес", - цитує видання слова П.Розенка.

Віце-прем'єр України зазначив, що напруженість у польсько-українських відносинах щодо ексгумації дещо розрядилася після рішення, ухваленого минулого тижня Конституційним судом Польщі у справі закону про Інститут національної пам'яті в частині про злочини українських націоналістів.

"Без сумніву, це полегшує діалог і зменшує накопичення проблем в українсько-польських відносинах...Я хочу сказати, що президент (Петро Порошенко - ред.), Верховна Рада і наша частина польсько-української комісії (у справах історичної політики - ред.) звертали увагу польської влади на всіх рівнях на ризик цього закону для пересічних українців, які можуть мати іншу позицію, ніж та, що записана в законі", - наголосив П.Розенко.

За його словами, Україна не претендує на право втручатися у внутрішню політику Польщі, а лише "висловила своє занепокоєння". "Рішення Конституційного суду є сигналом, що в польсько-українських відносинах є все менше тем, які можуть призвести до їх загострення, і ми маємо всі можливості, щоб в подальшому йти до компромісу", - сказав український віце-прем'єр.

За словами П.Розенка, питання скасування українського мораторію на ексгумацію обговорюватимуть під час візиту до України віце-прем'єра Польщі Петра Глинського.

"Ми готові до відновлення робіт та очікуємо візиту пана Глинського до Києва. Якщо польська сторона готова завершити ці розмови, ми завжди раді прийняти наших партнерів в Україні", - заявив віце-прем'єр України.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого 2018 року прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, що передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином в документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання.

Верховна Рада 6 лютого ухвалила заяву, згідно з якою висловила розчарування і занепокоєння у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закоу про Інститут національної пам'яті - Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, а також закликала главу Польської держави Анджея Дуду втрутитися в ситуацію.

Того ж дня, 6 лютого, президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Таким чином, зміни, раніше схвалені парламентом, вступили в силу. Глава держави наголосив, що, можливо, на практиці буде майже неможливо карати порушників нового закону, особливо - якщо порушення відбуваються за межами Польщі. Водночас глава Польської держави опротестував положення оновленого закону про ІНП, в яких використані висловлення "українські націоналісти" і "Східна Малопольща". Він також заявляв про плани звернутися до Конституційного Суду Польщі з проханням надати оцінку нововведенням, таким чином, не виключивши, що в закон ще можуть бути внесені зміни.

23 лютого "Польське радіо" повідомляло, що віце-спікер Сейму Польщі, голова клубу правлячої партії "Право і справедливість" Ришард Терлецький заявив про можливе внесення поправок до закону про Інститут національної пам'яті і зазначив, що частині документа щодо українців бракує певної поміркованості.

17 січня 2019 року президент України Петро Порошенко привітав рішення Конституційного трибуналу Польщі, який визнав неконституційними терміни "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" у законі про польський Інститут нацпам'яті, а також подякував своєму польському колезі Анджею Дуді за ініціювання цього провадження.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко наголосив, що це рішення закриває одне з принципових для України питань у двосторонніх відносинах. Він також висловив сподівання на продовження діалогу і вирішення всіх проблемних питань між двома державами, "які накопичувалися десятиліттями".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА