10:17 23.01.2019

Назву УПЦ (МП) не змінюватимуть, стверджує намісник Києво-Печерської лаври

2 хв читати
Назву УПЦ (МП) не змінюватимуть, стверджує намісник Києво-Печерської лаври

Намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) стверджує, що назва Української православної церкви (Московського патріархату) не змінюватиметься, незважаючи на положення ухваленого в грудні 2018 року закону.

"Не буде. Немає жодних причин. Ми своя українська церква зі своїм народом у своїй країні", - сказав він в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в середу, відповідаючи на запитання про те, чи змінюватиметься назва УПЦ (МП) відповідно до ухваленого закону.

Він пояснив, що в митрополії "юристи вирішують, як діяти".

Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон, що зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана у назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Президент Петро Порошенко підписав закон 22 грудня.

27 грудня закон набув чинності. Тепер центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері релігії, має провести релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій. Якщо буде встановлено обставини, регульовані цим законом, цей держорган зобов'язаний через офіційне видання "Урядовий кур'єр" поінформувати про них відповідну релігійну організацію.

18 січня 2019 року до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 49 народних депутатів України щодо конституційності цього закону. Нардепи, зокрема, просять відкрити конституційне провадження про відповідність Основному закону цього закону про перейменування УПЦ (МП), визнати цей закон неконституційним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА