16:20 23.01.2019

ЄК перейнялася проблемою "золотих паспортів" і "золотих віз"

3 хв читати
ЄК перейнялася проблемою "золотих паспортів" і "золотих віз"

Єврокомісія вперше оприлюднила в середу всеосяжну доповідь про схеми надання громадянства і проживанні іноземних інвесторів у низці держав-членів ЄС, в якому міститься попередження про ризики, пов'язані з усталеною практикою в цій області.

"Чи законно вони проживають у ЄС і в Шенгенській зоні та мають права і привілеї, якими не слід зловживати. Держави-члени зобов'язані дотримуватися і повною мірою використовувати наявну систему обов'язкових заходів протидії (зловживанням - ІФ), і програми надання резидентства не повинні ні в чому відступати від цього правила", - заявив з нагоди презентації доповіді член Єврокомісії з питань внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

"Важливо, щоб робота, яку ми виконали спільно за ці останні роки з метою посилення безпеки, зміцнення наших кордонів і заповнення дефіциту інформації, не зазнавала ризику. Ми забезпечуватимемо повну повагу союзного законодавства", - додав він.

Доповідь ЄК відображає наявну практику надання "золотих паспортів" і "золотих віз" і визначає ризики, якими такі схеми загрожують ЄС, зокрема, в тому, що стосується гарантування безпеки, боротьби проти відмивання грошей, ухилення від сплати податків і протидії корупції. У документі наголошується, що відсутність прозорості в тому, як діють ці схеми, і брак співробітництва між державами-членами ще більше погіршують ці ризики.

"Стати громадянином однієї з держав-членів також означає стати громадянином ЄС з усіма його правами, зокрема й вільним пересуванням і доступом до внутрішнього ринку. Люди, які отримали громадянство ЄС, повинні мати справжній зв'язок з відповідною державою-членом. Ми хочемо більшої прозорості щодо надання громадянства і більшої співпраці між державами-членами. В ЄС не повинно бути слабких ланок, де люди могли б шукати найм'якші схеми", - вважає член ЄК з питань юстиції Віра Юрова, яка представляла журналістам доповідь разом з Д.Аврамопулосом.

Що стосується схеми, яка визначається як "золоті паспорти" (громадянство в обмін на інвестиції), в матеріалах, опублікованих Єврокомісією, вказується, що в ЄС три держави-члени - Болгарія, Кіпр і Мальта - наразі використовують програми, які надають інвесторам громадянство цих країн на менш суворих умовах, ніж звичайні режими натуралізації.

"У цих трьох державах-членах немає жодних зобов'язань щодо реального проживання (в країні - ІФ) для фізичної особи, а також не потрібно ніяких інших справжніх зв'язків з країною до отримання громадянства", - наголошується в доповіді.

Водночас, наголошує Єврокомісія, ці схеми зачіпають інтереси усього ЄС, "оскільки кожна людина, яка набуває громадянство держави-члена, одночасно набуває громадянство союзу".

"Рішення однієї держави-члена надати громадянство в обмін на інвестиції автоматично дає права щодо інших держав-членів, зокрема, на вільне пересування і доступ до внутрішнього ринку ЄС для здійснення економічної діяльності, а також право голосувати і бути обраним під час європейських і місцевих виборів. На практиці ці схеми часто рекламуються як засіб набуття громадянства союзу разом з усіма правами та привілеями, пов'язаними з ним", - пояснюють у Брюсселі.

У звіті Єврокомісії в зв'язку з цим визначені такі проблемні області, як безпека, відмивання грошей, ухилення від сплати податків, прозорість процедур та інформація про них.

Хоча "золоті візи" (надання резидентства в обмін на інвестиції) відрізняються від надання громадянства ("золотих паспортів") набором доступних прав, вони "також створюють серйозні проблеми безпеки державам-членам і всьому ЄС загалом", йдеться в матеріалах ЄК.

Дійсний дозвіл на проживання, пояснює Єврокомісія, надає вихідцю з третьої країни не лише право резидентства в одній державі ЄС, але також можливість вільного переміщення Шенгенським простором. При цьому надання інвесторам посвідок на проживання не регулюється на рівні Євросоюзу, а залишається в національній компетенції держав-членів

На сьогодні такі схему використовують 20 країн ЄС: Болгарія, Великобританія, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Франція, Хорватія, Чехія та Естонія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА