16:50 23.01.2019

ЄС зробить усе, щоб зберегти мир у Північній Ірландії за будь-якого сценарію Brexit - Єврокомісія

2 хв читати
ЄС зробить усе, щоб зберегти мир у Північній Ірландії за будь-якого сценарію Brexit - Єврокомісія

Євросоюз рішуче налаштований зробити все можливе, щоб уникнути необхідності "жорсткого" кордону між Ірландією та Північною Ірландією, а також захистити мир у Північній Ірландії незалежно від ситуації з угодою щодо Brexit, заявив офіційний представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас.

"ЄС повністю підтримує Ірландію, і, як ми це повторювали неодноразово, ми підтверджуємо нашу повну солідарність щодо Ірландії, і в цьому нічого не змінилося", - сказав прес-секретар у середу на брифінгу в Брюсселі.

"Ми продовжуємо нагадувати уряду Сполученого Королівства, яка його відповідальність щодо угоди Страсної п'ятниці (Белфастської угоди 1998 про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії - ІФ) і того, буде чи ні угода (по Brexit - ІФ)", - продовжив М.Схінас.

При цьому представник Єврокомісії зазначив, що Ірландія та Євросоюз несуть відповідальність за захист єдиного ринку ЄС і митного союзу.

"Угода про вихід (Великої Британії з ЄС - ІФ), яка наразі на столі, це єдино можлива угода, якій не потрібні нові переговори", - резюмував М.Схінас.

2 лютого 2017 року уряд Великої Британії остаточно погодив план виходу країни з ЄС, процес Brexit згідно з цим планом мав завершитися до 29 березня 2019 року.

При цьому дискусії представників Лондона та Брюсселя про умови виходу Сполученого Королівства з Європейського союзу і подальші взаємини Великої Британії з європейським блоком сильно затягнулися, оскільки сторонам довго не вдавалося дійти до консенсусу з низки питань. Одним із ключових каменів спотикання на переговорах було питання про статус кордону між Північною Ірландією та Республікою Ірландія, яка після Brexit мала стати зовнішньою межею ЄС.

Наприкінці 2018 року уряд Терези Мей і представники Брюсселя погодили проект угоди про умови Brexit, однак цей документ вимагав ратифікації з боку влади всіх 27 країн-учасниць ЄС, а також британського парламенту. 15 січня 2019 року парламент Великої Британії проголосував проти запропонованого проекту угоди з ЄС. Отже, перед урядом постає вибір: завершувати Brexit без угоди з Брюсселем чи заморожувати процес виходу з ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА