08:38 24.01.2019

Армія Венесуели на стороні Мадуро

2 хв читати
Армія Венесуели на стороні Мадуро

Збройні сили Венесуели підтримують президента країни Ніколаса Мадуро, а не опозиціонера Хуана Гуаідо, який проголосив себе тимчасовим главою держави, заявив у четвер венесуельський міністр оборони Владимир Падріно Лопес.

"Солдати нашої Батьківщини не приймуть президента, якого нав'язують для захисту темних інтересів; самопроголошеного і незаконного", - написав він у Twitter.

Міністр запевнив, що армія буде "захищати конституцію країни і забезпечувати суверенітет".

Раніше в середу лідер опозиції і глава Національної асамблеї (парламенту) Венесуели Хуан Гуаідо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і приніс присягу перед тисячами прихильників опозиції. Це сталося в день, коли в Каракасі і в інших містах країни відбулись масові маніфестації противників глави держави Ніколаса Мадуро.

Жителі Каракаса та інших міст країни вийшли на акції протесту проти Н.Мадуро через події, що сталися в Каракасі раніше цього тижня – розгону маніфестантів із застосуванням сльозогінного газу і відсторонення Х.Гуаідо з посади голови Національної асамблеї країни. Більшість венесуельських парламентаріїв перебувають в опозиції до Н.Мадуро.

Х.Гуаідо вже визнав тимчасовим президентом країни президент США Дональд Трамп. "Сьогодні я офіційно визнаю голову Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуаідо тимчасовим президентом Венесуели", - йдеться в заяві президента США, оприлюдненій Білим домом.

"Національна асамблея, виконуючи роль єдино легітимної, законно обраної гілки влади, звернулася до конституції країни, щоб оголосити (влада - ІФ) Ніколаса Мадуро нелегітимним, а канцелярію президента таким чином - вільною", - наголошується в заяві.

Д.Трамп підкреслив, що народ Венесуели "хоробро висловився" проти режиму Н.Мадуро, зажадавши "свободи" і "верховенства права".

Слідом за США визнали Х.Гуаідо тимчасовим президентом Венесуели Канада, Бразилія, Аргентина, Перу, Парагвай і Колумбія, про що вже оголосили президенти цих країн. Підтримку Х.Гуаідо вже висловив голова Організації американських держав (ОАД) Луїс Альмагро.

У адміністрації США заявили, що будуть вивчати будь-які кроки щодо Венесуели, якщо венесуельська влада задіє силу проти опозиціонерів.

"Якщо Мадуро і його наближені оберуть насильницький спосіб відповіді, якщо вони оберуть заподіяння шкоди будь-кому з Національної асамблеї ... то для США на столі будуть всі варіанти щодо дій, які слід вжити", - заявили в Білому домі.

Зі свого боку Н.Мадуро оголосив про рішення розірвати дипломатичні і політичні відносини зі США. Він дав 72 години на те, щоб американські дипломати покинули венесуельську територію.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА