08:48 24.01.2019

Венесуела ні з ким не розриває дипвідносини

2 хв читати
Венесуела ні з ким не розриває дипвідносини

Лідер опозиції та глава Національної асамблеї (парламенту) Венесуели Хуан Гуаїдо заявив, що його країна зберігає дипломатичні відносини з усіма державами.

"На підставі повноважень, наданих мені конституцією, повідомляю керівникам усіх дипмісій і всім дипломатам, котрі перебувають у Венесуелі, що наша держава бажає, щоб вони зберегли дипломатичну присутність у нашій країні", - йдеться в заяві Х.Гуаїдо, розміщеній у Twitter.

Раніше президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про рішення розірвати дипломатичні та політичні відносини зі США, які підтримали Х.Гуаїдо.

Х.Гуаїдо, у свою чергу, заявив, що будь-які розпорядження, котрі суперечать його позиції, "не мають законної сили та йдуть від людей і структур, що узурпували владу й не мають права висловлюватися з таких питань".

В адміністрації США заявили, що вивчатимуть будь-які кроки стосовно Венесуели, якщо венесуельські влада задіє силу проти опозиціонерів.

"Якщо Мадуро та його оточення оберуть насильницький спосіб відповіді, якщо вони оберуть заподіяння шкоди будь-кому з Національної асамблеї, ... то для США на столі будуть усі варіанти щодо дій, яких слід вжити", - заявили в Білому домі.

Раніше в середу Х.Гуаїдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели та приніс присягу перед тисячами прихильників опозиції. Це відбулося в день, коли в Каракасі та в інших містах країни тривали масові маніфестації противників глави держави Ніколаса Мадуро.

Жителі Каракаса та інших міст країни вийшли на акції протесту проти Н.Мадуро через події, що сталися в Каракасі раніше цього тижня - розгін із застосуванням сльозогінного газу маніфестантів і відсторонення Х.Гуаїдо з посади голови Національної асамблеї країни. Більшість венесуельських парламентаріїв перебувають в опозиції до Н.Мадуро.

Х.Гуаїдо вже визнав тимчасовим президентом країни президент США Дональд Трамп. "Сьогодні я офіційно визнаю главу Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуаїдо тимчасовим президентом Венесуели", - йдеться в заяві президента США, оприлюдненій Білим домом.

"Національна асамблея, виконуючи роль єдиної легітимної, законно обраної гілки влади, звернулася до конституції країни, щоб оголосити (владу - ІФ) Ніколаса Мадуро нелегітимною, а канцелярію президента - вільною", - наголошується в заяві.

Д.Трамп наголосив, що народ Венесуели "хоробро висловився" проти режиму Н.Мадуро, вимагаючи "свободи" та "верховенства права".

Слідом за США визнали Х.Гуаїдо тимчасовим президентом Венесуели Бразилія, Перу, Парагвай і Колумбія, про що вже оголосили президенти цих країн. Підтримку Х.Гуаїдо також висловив голова Організації американських держав (ОАД) Луїс Альмагро.

Розглядає можливість визнання Канада. Крім цього, про те, що розпочав консультації з аргентинським зовнішньополітичним відомством щодо можливості визнання Х.Гуаїдо тимчасовим президентом Венесуели, заявив президент Аргентини Маурісіо Макрі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА