08:58 26.01.2019

Лукашенко висловив підтримку президенту Венесуели Мадуро

3 хв читати
Лукашенко висловив підтримку президенту Венесуели Мадуро

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив підтримку президенту Венесуели Ніколасу Мадуро, повідомляє прес-служба глави держави.

"Категорично не підтримуємо будь-яке зовнішнє втручання у внутрішні справи суверенної держави, в тому числі спрямоване на дестабілізацію обстановки в країні", - сказав О.Лукашенко в телефонній розмові з Н.Мадуро.

Глава держави зазначив, що білоруська сторона ретельно відстежує ситуацію в Венесуелі і співпереживає черговому виткові напруженості.

Президент підкреслив, що Білорусь повністю віддана і послідовно виступає за мирне врегулювання внутрішньої ситуації в Венесуелі виключно в рамках правового поля і конституції країни.

Він запевнив, що Венесуела завжди може розраховувати на підтримку білоруської сторони.

Як повідомлялося, 23 січня лідер опозиції і голова Національної асамблеї (парламенту) Венесуели Хуан Гуаїдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і приніс присягу перед тисячами прихильників опозиції. Це сталося в день, коли в Каракасі та інших містах країни проходять масові маніфестації противників глави держави Ніколаса Мадуро.

Жителі Каракаса та інших міст країни вийшли на акції протесту проти Н.Мадуро через події, що сталися в Каракасі раніше на цьому тижні – розгону маніфестантів із застосуванням сльозогінного газу і відсторонення Х.Гуаїдо з посади голови Національної асамблеї країни. Більшість венесуельських парламентаріїв перебувають в опозиції до Н.Мадуро.

Х.Гуаїдо вже визнав тимчасовим президентом країни президент США Дональд Трамп. "Національна асамблея, виконуючи роль єдино легітимної, законно обраної гілки влади, звернулася до конституції країни, щоб оголосити Ніколаса Мадуро нелегітимним, а канцелярію президента таким чином - вільною", - наголошується в заяві Д. Трампа.

У адміністрація США заявили, що розглядатимуть будь-які кроки щодо венесуельскої влади, якщо вони задіють силу проти опозиціонерів. "Якщо Мадуро і його наближені оберуть насильницький спосіб відповіді, якщо вони оберуть заподіяння шкоди будь-кому з Національної асамблеї ... то для США на столі будуть всі варіанти щодо дій, які слід вжити", - заявили в Білому домі.

Слідом за США визнали Х.Гуаїдо тимчасовим президентом Венесуели Аргентина, Бразилія, Гватемала, Гондурас, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Панама, Парагвай і Перу, які входять до "Групи Ліми." У поширеній заяві ці країни заявили про "підтримку початку демократичних змін у Венесуелі і проведення в найкоротші терміни виборів у цій країні за участю всіх політичних сил". Підтримку Х.Гуаїдо висловив і голова Організації американських держав (ОАД) Луїс Альмагро.

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ Федеріка Могеріні також заявила, що "ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати." Пізніше прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ Майя Коцьянчич уточнила, що заява Ф.Могеріні щодо Венесуели є позицією, яку схвалили всі держави-члени Євросоюзу.

Президент Франції Емманюель Макрон назвав незаконним обрання на посаду президента Венесуели Н.Мадуро і запевнив, що Європа виступає за відновлення демократії в цій країні.

Президент України Петро Порошенко заявив, що масові акції протесту, які проходять останніми днями в Венесуелі, а також протистояння між силовиками і активістами, яке призвело до людських жертв, є результатом популістської політики Н.Мадуро.

В українському МЗС у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявили, що Україна разом з іншими демократичними країнами підтримуватиме кроки, спрямовані на відновлення демократії, верховенства права і конституційного порядку в Венесуелі, а ключову роль в цьому процесі має грати легітимно обрана Національна асамблея.

"Підтримуємо венесуельський народ у його прагненні до відновлення демократії та конституційного порядку в країні і в зв'язку з цим - діяльність Національної асамблеї. Залякування і перешкоджання діяльності парламенту, а також насильство проти учасників мирних демонстрацій повинні бути припинені", - сказала в коментарі агентству речник МЗС Катерина Зеленко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА