19:30 26.01.2019

Проект змін до закону про оренду держмайна може бути внесений в Раду за кілька місяців

3 хв читати
Проект змін до закону про оренду держмайна може бути внесений в Раду за кілька місяців

Законопроект про зміни до закону "Про оренду державного майна" може бути внесений до Верховної Ради через кілька місяців, прогнозує перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

"Ситуація з державним майном, що здається в оренду, ще гірше, ніж ви думаєте. Насправді досі ніхто не знає, скільки у держави взагалі знаходиться у власності такої нерухомості. Не тільки майна, що належить до центрального апарату, а й майна комунальної власності або державних підприємств", - розповів М.Нефьодов в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" (ZT.UA), опублікованому в суботу.

За його словами, через надскладну процедуру оренди, яка передбачена чинним законом України "Про оренду державного майна", об'єкти держмайна нерідко орендуються за номінальною вартістю. А щоб спростити процедуру, потрібно вносити зміни в закон.

"Потрібно міняти закон "Про оренду державного майна". Зараз ми його пишемо разом з ФДМУ, який має від себе цей закон подавати в уряд, а уряд - у парламент. Пишемо важко", - зазначив він.

Разом з тим, за словами М.Нефьодова, якісний проект закону може бути підготовлено за декілька місяців.

Перший заступник голови МЕРТ виступає за те, щоб всі процеси передачі майна в оренду направити через електронну систему ProZorro.Продажі. Так, кожен балансоутримувач буде вносити своє майно до реєстру ProZorro.Продажі, за аналогією з уже існуючим реєстром об'єктів малої приватизації, і "після того, як поточні договори оренди закінчуватимуться, автоматично будуть оголошуватися нові аукціони" на укладення нових договорів.

"Все начебто просто. Але не просто. Тому що ФДМУ, звичайно ж, хоче, щоб інформація вносилася не безпосередньо, а через нього. Тобто, якщо у Міністерства економрозвитку і торгівлі є якісь об'єкти, які можна здавати в оренду, воно, за нашою пропозицією, має просто внести ці об'єкти до реєстру, а на думку ФДМУ, МЕРТ має подати об'єкти Фонду, а вже він буде вносити їх до реєстру", - пояснив М.Нефьодов розбіжності в положеннях майбутнього документа.

Також, за його словами, тривають дискусії про те, як виписати в законопроекті норму щодо продовження раніше укладених договорів оренди.

"Ми погоджуємося, що якщо хтось у приміщенні вже сидить, він має пріоритетне право на продовження оренди. Але ми за те, щоб це продовження також відбувалося на конкурентних засадах ... Нехай він (договір - ІФ) продовжується і далі, але ціна нехай вже буде ринковою, і конкурс все одно потрібен. Ми навіть готові піти на компроміс і погодитися на те, щоб перше продовження було позаконкурсним (наприклад, якщо йдеться про короткострокову оренду, то нехай вже орендар "відіб'є" кошти, вкладені в ремонт приміщення) . Поки до спільної думки щодо цих деталей ми не прийшли. Але сподіваюся, що найближчим часом ми дійдемо згоди, і рішення наше буде, перш за все, відстоювати інтереси держави", - висловив надію заступник міністра.

"Ми вже пройшли друге або третє коло погоджень. Поки не останнє. Тому що та версія, яка ось зараз повернулася до Кабміну, все ще далека від ідеалу, і документ укотре буде направлений на доопрацювання. Але я дуже сподіваюся, що за кілька місяців проект закону потрапить до парламенту. А далі ми будемо відстоювати його в Раді, бо легким його прийняття не буде", - сказав М.Нефьодов.

У грудні 2018 року в.о. голови Фонду державного майна України Віталій Трубаров повідомив, що його відомство розробило законопроект про нові правила оренди державного майна. "Фонд розробив новий закон. Вся оренда проходитиме через електронні аукціони, процес передачі буде скорочено, вводиться гарантійний внесок, який не повертається переможцю, щоб уберегтися від зриву аукціонів недобросовісними учасниками", - написав В.Трубаров на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА