12:24 27.01.2019

Естонія проведе науково-популярну експедицію, присвячену відкриттю Антарктиди

2 хв читати
Естонія проведе науково-популярну експедицію, присвячену відкриттю Антарктиди

Морський музей Естонії проведе науково-популярну експедицію в Антарктиду, присвячену 200-річчю відкриття материка мореплавцем, уродженцем естонського острова Сааремаа (Saaremaa) Фаддеєм Беллінсгаузеном (при народженні Фабіан Готтліб Таддеус фон Беллінсгаузен, нім. Fabian Gottlieb Thaddeus von Bellingshausen).

"Відбудеться найбільша в морській історії сучасної Естонії науково-популярна експедиція, яка проллє світло на історичний рейс народженого на острові Сааремаа Фабіана Готтліба фон Беллінсгаузена, присвячена 200-річчю відкриття Антарктиди", - повідомив портал телерадіомовлення ERR.

Замовлений для експедиції вітрильник прибуде влітку нинішнього року в Таллінн, де буде підготовлений до тривалої подорожі.

Учасники експедиції поки що не повідомили, коли конкретно розпочнеться експедиція і на який термін вона розрахована, зазначивши тільки, що Беллінсгаузен вийшов у похід із Кронштадта 4 липня 1819 року і повернувся 5 серпня 1821 року.

На честь знаменитого мандрівника в Естонії готуються також встановити на острові Сааремаа пам'ятник мореплавцеві.

Конкурс на увічнення пам'яті мореплавця головне місто острова Курессааре (Kuressaare) оголосило у 2014 році. Найкращою роботою було визнано проект "Береговий лід" остров'янина Гуннара Вареса (Gunnar Vares).

Випускник Кронштадтського морського кадетського корпусу, учасник першого кругосвітнього плавання на шлюпі "Надія" під командуванням також вихідця з остзейських дворян Івана Крузенштерна, Ф.Беллінсгаузен у 1819-1821 роках очолював кругосвітню антарктичну експедицію в південно-полярні моря. Вона складалася зі шлюпів "Схід" і "Мирний", останнім командував Михайло Лазарєв.

Під час експедиції на двох невеликих вітрильних суднах, не пристосованих для плавання в льодах, були відкриті материк Антарктида і 29 островів. Під час походу було зібрано унікальні природно-наукову та етнографічну колекції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА