20:36 28.01.2019

Українські правоохоронці допомогли ліквідувати хакерську платформу xDedic

2 хв читати
Українські правоохоронці допомогли ліквідувати хакерську платформу xDedic

Співробітники Генеральної прокуратури України та Національної поліції взяли участь у виявленні та ліквідації групи зловмисників, які організували хакерську платформу з продажу конфіденційної інформації xDedic.

Як повідомив на брифінгу в понеділок заступник генпрокурора Євген Єнін, за результатами розслідування, яке тривало майже рік, міжнародний департамент Генпрокуратури та Нацполіція України, діючи в складі міжнародної слідчої групи разом із Федеральною поліцією королівства Бельгії, Німеччини, ФБР США, Європолом та Євроюстом встановили групу осіб, зокрема громадян України, які незаконним шляхом отримували доступ до десятків тисяч персональних комп'ютерів і комп'ютерних мереж державних інституцій, бізнес-структур та окремих осіб. Ці дані в подальшому за допомогою платформи xDedic реалізовувалися клієнтам для подальшого використання в низці правопорушень.

У цій справі Нацполіція здійснила 14 одночасних обшуків із залученням спецпідрозділу "КОРД". Під час обшуків було вилучено комп'ютерне обладнання, сервери та мобільні пристрої зловмисників. Слідство триває.

Зі свого боку США заблокували доменні імена, необхідні для функціонування xDedic, і зупинили роботу їхніх баз даних.

"Співробітники Нацполіції України встановили всіх учасників групи зловмисників з України, місця їхнього перебування та розміщення техніки. Так, до складу групи входили четверо українців молодого віку - всі до 35 років", - заявив голова Нацполіції Сергій Князєв.

Він зазначив, що українські хакери займалися масовим втручанням до роботи віддалених серверів, які належали і державам, і приватним компаніям. Шляхом перебору паролів і логінів віддаленого доступу, зловмисники отримували повний контроль над комп'ютерами.

"Зловмисники встигли продати майже 70 тис. логінів і паролів віддаленого доступу з понад 170 країн світу. Найбільше постраждали Бельгія та США. У магазині користувачі могли самі купувати і продавати зламані доступи до серверів, вартість кожного сервера становила від кількох доларів до $10 тис. залежно від обсягів інформації і кому вона потрібна", - наголосив С.Князєв.

Він зазначив, що лише на території США орієнтовний збиток, заподіяний хакерським угрупованням, перевищив $70 млн.

Спільними зусиллями українських, європейських та американських правоохоронців діяльність групи зловмисників було припинено. У рамках відповідного кримінального провадження призначено низку криміналістичних експертиз, за результатами яких ухвалюватиметься рішення про оголошення підозр і вибір запобіжних заходів для українських членів хакерської групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА