12:12 29.01.2019

Тука про план Зайдіка щодо Донбасу: Це загальні тези, з якими складно сперечатися

2 хв читати
Тука про план Зайдіка щодо Донбасу: Це загальні тези, з якими складно сперечатися

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука заявив, що оприлюднений у ЗМІ план спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Зайдіка щодо врегулювання ситуації на Донбасі містить лише загальні тези, а деталі поки що невідомі, тому зміст плану складно коментувати.

"Те, що пролунало у ЗМІ від пана Зайдіка, - це лише загальні тези, з якими складно сперечатися. Я хотів би відразу зазначити, що я вважаю такі тези цілком прийнятними. Та водночас, як свідчить наш гіркий досвід, диявол криється в деталях, а деталі нам нікому поки що невідомі. Принаймні нашому міністерству детальний план цей не надходив", - заявив Г.Тука в ефірі телеканалу "112. Україна".

Тому, за його словами, коментувати план, про деталі якого нічого не відомо, наразі не варто.

"Наприклад, мене цікавить, як передбачена демілітаризація незаконних збройних формувань, в які терміни, як (відбудеться - ІФ) виведення іноземних військ із території Донбасу, що мається на увазі під процесом амністії. І таких питань дуже багато", - сказав заступник міністра.

Він поінформував, що МінТОТ офіційно ще отримувало від ОБСЄ жодних пропозицій - про всі подробиці треба запитувати у представників організації.

Напередодні спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі М.Зайдік повідомив в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який має замінити Мінські домовленості.

За словами дипломата, новий план було представлено на останньому засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у грудні в Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції. Згідно з планом, ООН і ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під загальним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується і військового та поліцейського компонентів з боку ООН, і наглядової місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Крім того, пропонується створення Євросоюзом агентства з реконструкції, яке діяло б на Донбасі на кшталт раніше створеного ЄС на Балканах, і діяльність якого поширювалася б на всі райони Донецької та Луганської областей.

Також план передбачає створення перехідної адміністрації ООН в ОРДЛО, яка має стежити за втіленням мирного плану та реінтеграцією цих регіонів.

М.Зайдік також заявив, що Мінські домовленості передбачали, що представники ОРДЛО беруть участь у процесі й почуті, і "так має бути й після ухвалення нової "всеосяжної угоди".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА