13:25 29.01.2019

Україна приєдналася до мережі Академій Copernicus країн ЄС для участі молоді в дослідженнях європейської програми ДЗЗ

3 хв читати
Україна приєдналася до мережі Академій Copernicus країн ЄС для участі молоді в дослідженнях європейської програми ДЗЗ

При Національному центрі Малої академії наук (МАН) України розпочинає роботу Академія Copernicus для залучення молодих вчених до досліджень у рамках однойменної європейської програми космічного моніторингу.

Як повідомив на прес-конференції у вівторок у Києві президент МАН Станіслав Довгий, на сьогодні мережа Академій Copernicus діє практично у всіх країнах Євросоюзу, й Україна - одна з перших країн не членів ЄС, які отримали високий статус Академії Copernicus.

"Відкриття в Україні Академії Copernicus - це ще один важливий крок на шляху інтеграції України в світовий науковий простір. Діяльність у рамках Академії Copernicus дасть змогу нам сформувати потужну освітньо-наукову базу й отримати доступ наших молодих вчених, педагогів, студентів і школярів до участі в міжнародних наукових дослідженнях із вивчення та використання даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ)", - зазначив він.

Вже найближчим часом, повідомив С.Довгий, МАН планує проведення у всіх регіонах України практичних семінарів із ДЗЗ.

Як повідомив в.о. голови Державного космічного агентства України (ДКАУ) Володимир Міхєєв, у 2019 році в Україні планується ввести в експлуатацію першу чергу інформаційного хаба "Copernicus-Україна" для прийому, обробки та зберігання даних космічного моніторингу від сімейства європейських супутників ДЗЗ Sentinel, що забезпечують постачання даних супутникового моніторингу користувачам програми Copernicus.

"Закуплено програмне та серверне обладнання, перша черга сховищ для даних супутників Sentinel. Цього року ДКАУ планує створити регіональний дзеркальний сайт програми Copernicus для доступу й аналізу супутникових даних", - сказав він.

Також, нагадав В.Міхеєв, наразі ДКАУ та Європейське космічне агентство (ESA) опрацьовують технічну угоду щодо співпраці в програмі Copernicus.

Copernicus (колишня назва GMES) - глобальна європейська система моніторингу навколишнього середовища, що передбачає постачання європейським інститутам і держорганам гео-інформаційних продуктів і послуг на основі даних супутників ДЗЗ для підвищення ефективності роботи щодо захисту цивільного населення, управління ризиками та захисту навколишнього середовища. Програми Sentinel ЕSA охоплюють п'ять сімейств супутників: Sentinel-1 призначений для отримання комплексних радіолокаційних даних із супутників ERS і Envisat; Sentinel-2 і Sentinel-3 забезпечують моніторинг суші та океану; Sentinel-4 і Sentinel-5 створені для метеорологічних і кліматичних досліджень, заснованих на вивченні складу атмосфери. Згідно з даними з відкритих європейських джерел, вартість програми Copernicus становить понад EUR7,5 млрд. Наразі на орбіті перебувають сім супутників сімейства Sentinel.

У травні 2018 року ДКАУ та Єврокомісія (ЄК) закріпили укладенням угоди плани з розвитку співробітництва між Україною та ЄС у програмі Copernicus. Документ передбачає нарощування співпраці між ДКАУ, ESA і EUMETSAT у сфері збору та використання даних космічного моніторингу з європейських супутників ДЗЗ сімейства Sentinel. Зі свого боку ДКАУ також надаватиме європейській програмі Copernicus повний, вільний і відкритий доступ до даних космічного моніторингу зі своїх супутників ДЗЗ, а також до геофізичних і метеорологічних даних регіональних обсерваторій. Українським координатором європейської програми ДЗЗ виступає Національний центр управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ).

Згідно з раніше озвученими оцінками ДКАУ, одним із факторів підвищення ефективності співпраці України з європейськими партнерами в програмі Copernicus, розглядається реалізація планів щодо створення до 2028 року власного угруповання ДЗЗ у космосі у складі 7-8 супутників.

Уряд України та ESA уклали угоду про співпрацю у сфері використання космічного простору в мирних цілях у 2008 році. На початку 2014 року дію угоди було продовжено до 2019 року. До складу ESA входять 17 європейських країн.

У 2017 році в рамках співпраці України з ESA за програмою Vega, європейська ракета-носій середнього класу Vega з маршовим двигуном четвертого ступеня розробки та виробництва ДП "КБ "Південне" і ДП "Південмаш" (обидва - Дніпро, Україна) забезпечила запуск супутників Sentinel -2B і Venμs європейської системи ДЗЗ Copernicus. За даними розробника, новий рідинний двигун РД-843 базується на основі ступені розведення міжконтинентального балістичного ракетоносія (МБР) РС-20 (SS-18 "Сатана").

Укладений у 2017 році черговий контракт із промкооперації в програмі Vega передбачає постачання українською стороною європейцям ще 20 серійних двигунів до 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА