06:56 30.01.2019

У центрі Києва відбувся смолоскипний марш пам'яті героїв Крут, організований "Нацкорпусом"

3 хв читати
У центрі Києва відбувся смолоскипний марш пам'яті героїв Крут, організований "Нацкорпусом"

Активісти партії "Національний корпус" і кияни у вівторок ввечері пройшли смолоскипним маршем центром Києва на честь 101-ї річниці бою під Крутами, де кілька сотень повсталих на захист Української Народної Республіки добровольців, в основному, київських студентів, встали на шляху просування на Київ 5-тисячної більшовицької армії.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", вшанувати пам'ять добровольців на Львівській площі біля меморіалу героям Крут зібралися близько тисячі осіб, переважно молодих людей, - представників "Нацкорпусу", Національних дружин, Азовського руху і небайдужих киян. Багато учасників акції тримали в руках державні прапори України, а також прапори з символікою "Нацкорпусу".

На початку акції пам'яті перед присутніми виступили нардеп, голова партії "Національний корпус" Андрій Білецький та інші представники політсили.

У своїх виступах вони наголошували на тому, що обороноздатність УНР була знищена недалекоглядними політиками, які не вважали за потрібне створювати регулярну армію. Наслідком такої політики стало те, що на момент війни, яку більшовики почали проти українців, на захист рідної землі стали добровольці - юнаки під керівництвом жменьки вірних присязі старшин.

Промовці нагадали, що, незважаючи на переважну чисельну перевагу і кращу оснащеність більшовицької армії, в бою під Крутами молоді воїни виконали поставлене перед ними завдання. Вони затримали наступ ворогів на столицю, що дало час дипломатам укласти Брестський мирний договір і тим самим не дозволити більшовицькій Росії захопити тоді українські землі.

Присутні висловили переконання, що на відміну від подій столітньої давнини сьогодні українська молодь не допустить повторення помилок минулого і не дозволить корупціонерам і колабораціоністами здати Україну ворогові.

Далі учасники заходу сформували колону, очільники якої несли в руках розтяжку з написом "Слава Героям Крут". Активісти, які тримали в руках древки з прапорами, склали ядро колони, а з боків від них розмістилися молоді люди з факелами, одягнені в уніформу Національних дружин.

Колона в супроводі правоохоронців пройшла смолоскипним маршем центральними вулицями столиці, який завершився біля меморіалу Героїв Крут на Аскольдовій могилі, де були перепоховані останки полеглих в тому бою добровольців. Під час руху учасники акції скандували патріотичні гасла. Крім факелів учасники маршу також запалили безліч фаєрів.

Рух транспорту вулицями, якими проходила колона, був тимчасово перекритий, про що завчасно сповіщала влада міста.

Захід пройшов без інцидентів і порушень громадського порядку.

29 січня 1918 року біля с.Крути в Чернігівській області поблизу однойменної залізничної станції відбувся бій між загоном українських добровольців - старшинами і юнкерами Першої Київської юнацької школи ім.Б.Хмельницького, а також студентами столичних вищих навчальних закладів та гімназистами старших класів загальною чисельністю до 400 осіб, і п'ятитисячним угрупованням більшовицької Росії.

Битву українські добровольці значно переважаючим силам противника програли, однак їм вдалося затримати наступ більшовиків на Київ, що стрімко розвивався, що дозволило українській делегації укласти Брестський мирний договір, який захистив УНР від поглинання більшовицькою Росією.

Український добровольчий загін за підсумками бою втратив убитими за різними оцінками від 65 до 74 осіб, в тому числі 27 бійців, захопленими в полон більшовиками і розстріляними. Пізніше останки загиблих перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА