14:28 31.01.2019

Глава ПЦУ: Ми не молимося за патріарха Кирила - ми маємо його згадувати відповідно до канонічних правил

2 хв читати
Глава ПЦУ: Ми не молимося за патріарха Кирила - ми маємо його згадувати відповідно до канонічних правил

Канонічні правила вимагають згадувати в диптиху ім'я предстоятеля РПЦ патріарха Кирила, заявляє глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Мене багато хто запитує: чому ви згадуєте в диптиху патріарха Кирила? Ви ж не згадували його після обрання предстоятелем, до отримання томосу? Так, я його не згадував, оскільки ми (Україна і Росія - ІФ) перебуваємо в стані війни. Але водночас, я міг це робити як предстоятель, оскільки до томосу не було якихось юридичних приписів, що я маю згадувати в диптиху патріарха Кирила. Тому, коли залежало від мене, я цього не робив. Але коли я отримав з рук Вселенського патріарха (Варфоломія - ІФ) томос, в якому чітко прописано, що... предстоятель православної церкви має згадувати всіх блаженніших патріархів та інших предстоятелів помісних православних церков, що входять до диптиху... Уявляєте, якби на богослужінні в Києві в день Різдва Хрестового 7 січня порушив норму томосу?", - сказав Епіфаній в інтерв'ю авторській програмі Kishkina, оприлюдненому на інтернет ресурсі "LB.ua".

Предстоятель ПЦУ зазначив, що незважаючи на багато прохань та звернень не згадувати в диптиху главу РПЦ, він цього не зробив, оскільки це було б "прямим порушенням норм томосу".

"У томосі чітко прописано, є канонічний порядок: ми не молимося за патріарха Кирила - ми маємо його згадувати, як одного з предстоятелів помісних православних церков. Це робить патріарх Варфоломій. І для нас МАТИ-церква є зразком... І ми, новостворена церква, також маємо слідувати канонічним приписам. Ми не можемо їх порушувати", - сказав митрополит Епіфаній.

При цьому він розповів, що патріарх Кирило під час Різдвяної служби в Москві за іменами не згадав нікого. "Згадав лише загалом усіх, без імен", - сказав митрополит Епіфаній, зазначивши, що на таке порушення канонічного порядку звернули увагу грецькі ЗМІ.

Як повідомлялося, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко). 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію.

Інтронізація глави ПЦУ відбудеться 3 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА